Soluţii fără costuri ridicate pentru un zâmbet sănătos

Soluţii fără costuri ridicate pentru un zâmbet sănătos

557
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Un zâmbet care relevă o dantură îngrijită şi o gingie sănătoasă este la fel de important precum alegerile vestimentare sau îngrijirea corporală. Tocmai de aceea trebuie să ne păstrăm dinţii puternici şi sănătoşi. Putem face acest lucru foarte uşor, luând în calcul o serie de elemente extrem de importante, cum ar fi regimul alimentar sau stilul de viaţă.

„O alimentaţie proastă, cuplată cu problemele danturii, pot duce la probleme cognitive sau la obezitate. De aceea, este important să se consume multe fructe şi legume, dar şi lactate, pentru a obţine doza necesară de calciu. De asemenea, trebuie evitate dulciurile. Nu cantitatea, ci timpul de expunere a danturii la zahăr contează mai mult, astfel încât printre cele mai periculoase dulciuri se numără acadelele. Efect dezastruos asupra danturii au şi băuturile carbogazoase, care slăbesc smalţul dinţilor dacă sunt consumate pe termen lung”, se arată într-un raport întocmit de mai mulţi specialişti americani de la Facultatea de Medicină Dentară Tufts, potrivit portalului phys.org

Alimente care au grijă de dantură

Medicii stomatologi susţin că unele alimente îngrijesc dinţii, în timp de alte produse sunt dăunătoare sănătăţii orale. În categoria alimentelor care au grijă de dinţi intră fructele şi legumele crude, în special cele care trebuie mestecate. Merele, morcovii, ţelina, broccoli şi varza sunt ideale dacă sunt mâncate crude, întrucât sunt bogate în celuloză, un nutrient care funcţionează ca o periuţă de dinţi naturală, îndepărtând resturile de mâncare şi bacteriile din gură. Benefică pentru sănătatea dinţilor este şi brânza tare, bogată în fosfaţi, substanţe care ajută la neutralizarea acizilor, responsabili de erodarea smalţului dinţilor. Brânza tare conţine de asemenea calciu şi vitamina D, care împreună ajută la întărirea smalţului dinţilor, aşa cum se întâmplă şi în cazul oaselor, în special atunci când este combinat cu vitamina D, care ajută la absorbţia lui. Un alt aliment care face bine dinţilor sunt nucile. Ideale pentru sănătatea dinţilor sunt şi toate alimentele bogate în vitamina C, dar altele decât citricele. În categoria mâncare care face dinţii frumoşi intră kiwi şi toate legumele cu frunze verzi.

 

Vitamina C are capacitatea de a stimula producţia de colagen, substanţă necesară pentru gingii puternice şi sănătoase, care duc la dinţi puternici şi sănătoşi. Pe de altă parte, specialiştii scot în evidenţă şi o serie de alimente care influenţează negativ dantura. Printre cele mai dăunătoare produse se numără: fructele de pădure, vinul roşu, sosul de soia, cafeaua şi ceaiul, care duc la îngălbenirea lor. Dinţii sunt afectaţi şi de citrice, băuturi carbogazoase şi de alimente fermentate precum iaurturi sau murături, ce atacă smalţul dinţilor. În plus, carbohidraţii simpli, precum pâinea albă şi bomboanele,  la fel ca şi alimentele procesate favorizează dezvoltarea bacteriilor şi a cariilor.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.