Fructe cu 70 la sută mai puţine în livezile oltenilor

Fructe cu 70 la sută mai puţine în livezile oltenilor

635
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Producţia sectorului de legume şi fructe din judeţul Olt a fost cu mult diminuată şi întârziată de fenomenele meteorologice extreme manifestate în această primăvară. De asemenea, seceta a avut un rol foarte important în scăderea producţiei şi a favorizat un atac extrem de grav al dăunătorilor, asupra culturilor de legume.

„Fenomenul de secetă a adus costuri suplimentare pentru producători, datorită cheltuielilor excesive pentru irigarea culturilor, de la aceasta, pornind şi creşterea preţurilor la legume, în anumite perioade. Cu toate că în pieţe, preţul legumelor este destul de ridicat, mulţi producători nu îşi vor putea recupera investiţiile datorită creşterii simţitoare a preţurilor combustibilului”, a declarat Ion Păunel, preşedintele Filialei Olt a Agrostar.

Producţia de fructe s-a diminuat în judeţul Olt cu procente cuprinse între 30% şi 70% faţă de anult trecut. O problemă foarte mare o reprezintă zona de nord a judeţului, singura de altfel unde mai există livezi de pruni, unde producţia s-a diminuat cu 80% faţă de anul trecut. Producţia de struguri din judeţ a fost de asemenea afectată de seceta din acest an, aceasta diminuându-se faţă de 2011 cu procente cuprinse între 25% şi 40%, singurul avantaj în acest sens fiind totuşi calitatea vinului din acest an, cu mult mai bună decât în alţi ani.

Ajutoare de la stat pentru fermierii afectaţi de secetă

Seceta a făcut ravagii între fermieri, provocându-le acestora pierderi substanţiale, datorită producţiei scăzute de fructe şi legume. Mulţi dintre ei nu au reuşit nici măcar să îşi acopere investiţiile făcute în culturi.

 

„Datorită efectelor dezastruoase ale fenomenului de secetă din acest an, producătorii agricoli individuali sau organizaţi ca PFA, II, sau IF vor primi un ajutor de minimis din partea Ministerului Agriculturii, în valoare de 100 de lei pe hectar, pentru suprafeţele cuprinse între unu şi maximum zece hectare, pentru toate culturile înfiinţate în acest an în câmp şi solar, şi anume cereale, legume şi plante tehnice”, ne-a mai declarat Ion Păunel, preşedintele Filialei Olt a Agrostar.

Perioada de depunere a cererilor pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis de la stat se va încheia în data de 15 octombrie, iar începând din luna noiembrie, se vor efectua plăţile. Pentru a putea beneficia de acest sprijin, fermierii trebuie să se adreseze primăriilor de pe raza comunelor unde locuiesc, unde vor putea găsi modelul de cerere care trebuie completat.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.