Reţeta electronică merge în hopuri

Reţeta electronică merge în hopuri

434
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

În cea de-a treia lună de la implementare, sistemul de prescriere a medicamentelor prin utilizarea reţetelor electronice funcţionează cu hopuri. Unul dintre neajunsurile de care se plâng laolaltă medicii – cu precădere medicii de familie – şi farmaciştii este căderea repetată a serverului. Ultima problemă de acest gen s-a petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, când cozile de pacienţi la uşile cabinetelor medicale din Olt au crescut, nu, să zicem, în mod natural, ci pentru că medicii nu puteau utiliza calculatorul pentru eliberarea reţetelor.

 

„Dacă puteţi să reveniţi ar fi bine, pentru că, uite, a picat sistemul electronic. Dacă nu, puteţi aştepta“, le spunea unul dintre medicii de familie pacienţilor sosiţi la consult.

 

„Am revenit, am mai aşteptat şi, după ce, într-un târziu, medicul a reuşit să-mi dea reţeta, până să ajung la farmacie sistemul a căzut din nou. M-am lăsat păgubaş pe moment, reuşind să iau medicamentele prescrise cu câteva ore mai târziu. Şi nu este prima oară când mi se întâmplă. În plus, dacă îndoi reţeta puţin gata, s-a terminat, nu mai e valabilă. Aşa mi-a spus medicul: «Să n-o îndoiţi că nu v-o mai primeşte la farmacie»“, ne-a declarat un slătinean vineri, Dumitru Bora.

 

În urma unor sesizări sosite la redacţie, am contactat, la rândul nostru, mai multe farmacii pe tema aceasta.

 

„Ce e drept, sistemul nu funcţionează mereu, mai cade din când în când. Au fost ceva probleme şi astăzi (vineri – n.r.), am înţeles că şi medicii au avut aceste probleme. În acest moment merge, şi-a revenit”, se plângea reprezentanta unei farmacii de pe strada Toamnei din Slatina. „Am avut probleme şi azi, dar sistemul n-a funcţionat nici ieri după-amiază. Apoi, şi când merge, sunt zile când merge foarte greu“, ne-a declarat şi Tatiana Stanciu, farmacistă din Slatina.

O altă farmacistă pe care am contactat-o ne-a invitat ca, dacă avem reţetă şi sistemul nu funcţionează, să lăsăm reţeta acolo, ea ne dă medicamentele prescrise, urmând să opereze mai târziu în calculator, când situaţia revine la normal.

Sfadă între farmacii şi medici

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, dr. Viorel Rădulescu, spune că SIUI+PE (Sistemul Informatic Unic Integrat şi Prescrierea Electronică) a fost pus în funcţiune nepregătit, situaţie cauzată de respectarea unor termene pentru a nu se pierde fondurile europene privind implementarea programului.

 

„În primul rând, serverul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cade mereu, iar medicii de familie nu pot elibera reţeta electronică. Sistemul ăsta a fost aruncat pe piaţă nepregătit, ca să se respecte termenele cerute de Uniunea Europeană şi, implicit, să nu se piardă fondurile europene pentru implementarea sistemului. Suntem în cea de-a treia lună de implementare şi nu scăpăm de problemele astea“, declară Viorel Rădulescu.

 

Acesta mai spune că, aşa cum funcţionează sistemul, procedurile sunt îngreunate şi de farmacişti din mai multe motive.

 

„Farmaciile încă refuză să primească un singur exemplar al reţetei, vor dublu exemplar, deşi trebuie să facă pur şi simplu copii după reţete. Or, ca medicii de familie să elibereze reţeta în dublu exemplar, trebuie să aibă semnătură eletronică extinsă. Şi probleme mai sunt. De pildă, multe dintre farmacii şi-au achiziţionat echipament ieftin şi prost, respectiv cititoare de coduri 2D. Or, de la 1 ianuarie 2013 acest echipament nu va mai putea fi folosit, vor trebui cititoare de coduri 3D“, susţine preşedintele AMF Olt.

Prescrierea medicamentelor prin reţete electronice a demarat la 1 iulie 2012. Practic, medicii completează reţeta într-un sistem informatic, o tipăresc, iar aceasta are un cod de bare, care este scanat la farmacie. Până la finalul anului, prescripţiile electronice se vor utiliza concomitent cu cele clasice, completate pe formularele cu regim special.

Formularul de reţetă primit de la medicul prescriptor nu trebuie îndoit sau mototolit, cel puţin în zona codului de bare, pentru a putea fi citit în farmacie. Dacă farmacia nu are temporar acces on-line, pacientul trebuie să meargă la o altă farmacie care are legătură prin internet cu sistemul CNAS, deoarece farmaciile nu au voie să elibereze medicamente compensate de către CNAS atunci când sunt off-line. Farmacistul are la dispoziţie 20 de minute să elibereze reţeta, după care este retrasă automat în sistem pentru a permite pacientului să-şi ridice medicaţia din altă farmacie. Dacă reţeta a fost eliberată de medic off-line, introducerea şi validarea reţetei se va face la farmacie. Deşi este puţin probabil, spun specialiştii, pot să apară situaţii când se vor constata greşeli în completarea formularului. În acest caz, pacientul este îndrumat să se adreseze medicului prescriptor pentru clarificarea situaţiei. Până la implementarea cardului naţional de sănătate, pacientul trebuie să confirme prin semnătură ridicarea medicamentelor din farmacie, pe exemplarul tipărit al reţetei. Începând de la 1 ianuarie 2013, toţi medicii vor elibera numai reţete electronice.

Nemulţumiri şi la cardul de sănătate

Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de cardul de sănătate pentru utilizarea căruia sunt obligaţi să-şi achiziţioneze cititoarele de coduri din surse proprii.

 

„Frate, n-am cerut eu cardurile astea, este iniţiativa ministerului, aşa că ministerul să ne cumpere cititoarele de coduri. Eu sunt medic de familie, lucrez cu instrumente medicale de consultaţie şi-atât. Cine vrea tehnologie IT şi carduri de sănătate să investească, nu să mă oblige pe mine, medic, să cheltuiesc din banii mei“, a declarat, sub protecţia anonimatului, un medic slătinean.

Cardul de sănătate va conţine numele, prenumele, codul asiguratului, altul decât cel numeric personal, seria şi numărul documentului, precum şi data la care acesta trebuie reînnoit. Cardul va reprezenta, printre altele, şi mijlocul prin care pacientul va impune corectitudine şi respect din partea medicilor. Potrivit reprezentanţilor CNAS, pacientul va trebui să introducă codul PIN în cititor de două ori, la începutul consultaţiei şi după aceasta, iar dacă nu este mulţumit de serviciile medicale primite, are posibilitatea să nu tasteze PIN-ul, astfel încât medicii nu-şi vor putea deconta banii.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.