Târgul de haine second-hand sau mall-ul săracilor

Târgul de haine second-hand sau mall-ul săracilor

3.215
6
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

De când și-a schimbat locația, talciocul din 1 Mai a devenit târg de week-end. Comercianții se miră ce oferte să mai facă pentru a atrage clienții și, totodată, pentru a scăpa de marfă. Bișnițarele de aici sunt nemulțumite de numărul tot mai mic de clienți, dar și de noua locație a târgului.

La primele ore ale dimineții, într-o zi de marți, pe aleile târgului de haine la mâna a doua mișună doar câinii maidanezi și copiii vânzătoarelor. În aer plutește un miros amestecat de mici cu gogoși, gata pregătite pentru cumpărători. Comercianții, în mare parte de etnie rromă, își desfac produsele și le aranjează, le aşează pe lanțuri ori pe rânduri una mai colorată decât alta doar-doar vor atrage privirile trecătorilor. Mai sunt și țigănci care nu pun preț prea mare pe marfă și o lasă la preț unic în grămadă, orice numai să se vândă. „Un leu în grămadă, un leu în grămadă”, așa sună vocile precupețelor, pe fiecare aleie a târgului. Dacă ești convins să cumperi și alegi mai multe bucăți prețul scade. „E super ofertă mai ceva ca la mall, facem mamă”, afirmă o bișnițară. Și hainele de pe umerașe au prețul negociabil că doar suntem în târg. Așa se face că o rochiță de firmă poate ajunge lejer de la 35 la 20 de lei doar să se vândă. „E 35 de lei rochița, dar dacă vrei s-o cumperi facem, zi-mi cât oferi, hai dă-mi 20 și e a ta”, îmi propune țiganca. Și produsele cosmetice așteaptă aranjate frumos pe categorii să se vândă, poate în felul acesta vor scăpa de temperaturie prea ridicate ori prea scăzute în care sunt expuse. Mai târziu clienții încep să-și facă apariția. Că vin pentru o bluză sau pentru mai multe ca să prindă la oferta, mai iau un ruj ori un rimel, alții își schimbă garderoba de iarnă și cumpără geci, paltoane, căciuli și cizme. „Am venit cu plasă de acasa fiindcă știu că nu vine lumea în cursul săptămânii și poate găsesc ceva încălțări ieftine de iarnă”, spune Viorica Gheorghe, 57 de ani, pensionară. Dacă în urmă cu doi trei ani te călcai pe bătături printre tarabele cu haine la mâna a doua, azi se pare că aleile s-au mai aerisit. Acest lucru constatat de noi este confirmat şi de precupețele din talcioc.

Târg de week-end

Vânzătoarele se declară nemulțumite de numărul mic de clienți și se plâng că banii pe care îi scot din haine abia dacă le ajung pentru traiul zilnic și plata chiriilor. „Nu se mai fac bani cum se făceau odată. Nu mai vine lumea pe săptămână. Păi soacra mea are tarabă de 10 ani aici și așa ceva nu s-a văzut. Atâta sărăcie! Întotdeauna am lăsat la preț, dar noi cumpărăm produsele la bucată nu la saci și nu ne permitem să negociem prea mult. De multe ori ca să ne scăpăm de ele le vindem cu cât le cumpărăm”, povesteşte Ramona Bălteanu, vânzător de produse cosmetice. Oamenii care vin aici la cumpărături sunt de părere că bogătașii nu mai cumpără din târg și se duc la reducerile din mall. „Aici vin cei săraci să-și cumpere haine de calitate, iar cei cu venituri mai mari se duc la mall unde găsesc aceleași firme. Aici e mall city, mall-ul săracilor” afirmă Marcel Șerban, 37 de ani, cumpărător. O altă nemulțumire a negustorilor din târg este aceea că spațiile alocate sunt mai puțin încăpătoare decât erau cu ani în urmă în fosta locație, iar chiria e și mai mare. „Spațiile mici și înguste, nici dincolo nu era foarte bine, dar aici suntem înghesuiți rău și, culmea, taxa e mai mare!”, declară nemulțumit unul dintre vânzători.

Sursa: lupamea.ro



6 COMENTARII

  1. #1
    Senior Member
    Data de inscriere
     07-09-2009
    Locatie
     departe...
    Mesaje
    521

    in fiecare zi este lume , se plang degeaba sa lase preturile mai mici ca doar e second hand

  2. #2
    Addicted!
    Data de inscriere
     22-12-2007
    Locatie
     Niciodata Stabil
    Mesaje
    1607

    au preturi mai mari ca in magazine.mi-a cerut una 55 roni pe un tricou fara eticheta doar sctia adidat pe el si a zis ca mi-l lasa la 50

  3. #3
    Junior
    Data de inscriere
     27-05-2009
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    59

    poi si la incaltaminte cer mult, acum 2 ani luam pantofi cu 10-20 de lei intradevar de piele iar acuma fara 50 nu ii dau zic babele de acolo si se plang ca nu fac vanzare, poi sa nu se planga ca de e criza si totusi uni ii prostesc rau pe prosti, iar locatia lasa de dorit nu au oamenii niciun mijloc de transport, iar daca vi cu masina unde sa parchezi? asa ca tata nu mai faceti galagie ca va merge bine ca doar stiti cu totii vorba aia „nu ai sa vezi tu – t i g a n – prost„ ca daca ieseau in pierdere nu stateau acolo.

    nu sunt genul de om care sa accepte prostia, deci nu reputatia negativa ma recomanda, nu sunt filozof dar va ating la sentiment cand intreceti masura.respect pentru oameni cu respect.
  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     02-04-2010
    Mesaje
    29

    eu miam luat 7 hanorace impecabile cu 5 lei bucata) depinde si de noroc

  5. #5
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    408

    Ma imbrac de acolo de …. nu mai stiu de cand mi-am cumparat haine din magazin … de la nunta da

  6. #6
    pgc
    Junior
    Data de inscriere
     07-10-2009
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    86

    ca vand produsele cu pretul de achizitie… si ca le cumpara la bucata…. asta sa le spuna celor de gradinita….

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.