ADUCERE AMINTE

ADUCERE AMINTE

359
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 5,00)

 
            Romania a pasit in era postcomunista curata. Prin eforturi, impinse pana la limita sacrificiului, puterea comunista isi achitase integral datoria externa, devenind din tara debitoare, in tara creditoare.
Dupa 22 ani de capitalism “original” instaurat de Ion Iliescu si camarila comunista, tara a fost inglodata iarasi in datorii. Si sarabanda imprumuturilor continua intr-o mare veselie.
            Mai tineti minte sloganurile propagandei comuniste de la inceputul anilor 1990, conform carora “NU NE VINDEM TARA”?  Unde am ajuns acum? Am oferit-o celor “interesati” aproape gratis.
            Fara a se informa si fara a invata din practica celor care facusera o tranzitie reusita de la comunism la capitalism (Polonia, Cehia, Ungaria, Lituania), neocmunistii nostri care au deturnat revolta populara s-au straduit, si au reusit, sa gaseasca solutii “originale” de privatizare a avutiei nationale. Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu a inventat metoda “mebo” prin intermediul careia romanilor li s-au pus in brate niste certificate. Ulterior aceste certificate au ajuns in posesia celor care faceau parte din sistem, prin vanzarea lor la colt de strada. Astfel ne-am trezit peste noapte cu patroni de carton care erau mai interesati de afaceri imobiliare decat de continuarea proceselor tehnologice din fabricile dobandite.
            Va mai amintiti scandalul generat de falimentul BANCOREX? O banca solida, devalizata cu buna stiinta de puterea de la acea vreme. Toti potentatii timpului au primit credite cu o usurinta dezarmanta, credite pe care au uitat sa le mai ramburseze. A platit cineva pentru aceasta megahotie?
            Mai aducem aminte romanilor cateva cazuri de privatizari “cu cantec”, deoarece se pare ca uitarea s-a asternut peste memoria multora :
            -IMGB a fost vanduta la un prêt derizoriu unor investitori norvegieni; ulterior acestia si-au recuperat cu varf si indesat investitia numai din vanzarea cantinei uzinei;
            -Combinatul Siderurgic Galati a fost vandut de guvernul Adrian Nastase indienilor de la Arcelor Mittal la prêt de butic. Ulterior, noii patroni l-au transformat intr-o unitate rentabila;
            -PETROM a fost privatizata tot de guvernul Nastase in conditii dubioase, ca fiind “gaura neagra” a economiei. Astazi PETROM-ul a ajuns cel mai mare contributor la bugetul statului;
            -petrolul din insula Serpilor fusese concesionat de guvernul Tariceanu in faza in care procesul cu Ucraina se afla in instanta (oare ce interese l-au manat in lupta pe acest “erou” care a reusit sa conduca tara ani de zile, cu numai 20 % reprezentare in parlament?);
            -in aceeasi categorie a privatizarilor pe bani putini intra ROMTELECOM, ELECTRICA, ELECTROPUTERE, ALRO, COMBINATELE DE CIMENT si multe, multe altele.
            Acum se bate moneda pe privatizarea OLTCHIM Ramnicu Valcea. Cu toate piedicile care i-au fost puse in cale de guvernele perindate la putere, acest combinat este inca o bijuterie. In proportie de 80 % instalatiile sunt noi, tehnologiile performante, iar ca aspect exterior este impecabil. Din dorinta de a-l face netractiv, statul roman s-a straduit din rasputeri sa-l faca nerentabil. Prin embargoul impus Iugoslaviei, combinatul a fost privat de o mare piata de desfacere, prin privatizarea PETROM, guvernul Nastase i-a rapit din condei partea din ARPECHIM care oferea combinatului materia prima. Guvernul Tariceanu i-a refuzat majorarea capitalului social prin includerea creantelor, permitand in acest fel majorarea participatiunilor actionarului minoritar PCC de la cateva procente, la peste 10 %. Cand trebuie sa te lupti cu o parte din propriul actionariat si cu guvernele propriului tau stat, este greu sa te mentii pe linia de plutire.
            Cand a venit la putere, guvernul Ponta stia ca are de indeplinit unele obligatii incluse in memorandum-ul cu FMI, printre care si privatizarea OLTCHIM. In loc sa stabileasca o strategie de privatizare avantajoasa statului si combinatului, acest guvern a pierdut o vara intreaga pentru a sustine lupta de suspendare a presedintelui tarii. Cand s-a trezit din visul frumos al suspendarii, acest guvern si-a data seama ca se afla in criza de timp. A intocmit rapid un caiet de sarcini pe care l-a modificat substantial dupa cca 2 saptamani, transformand actiunea de privatizare a combinatului intr-un esec total. Este penibil sa incerci sa-ti maschezi propriul esec aruncand vina pe altii.
            In final sa ne reamintim marea realizare a guvernului Ponta – declansarea procedurii de insolventa pentru HIDROELECTRICA pentru anularea contractelor paguboase.Au simtit romanii o reducere a pretului energiei electrice in urma indepartarii de la sanul HIDROELECTRICA a “baietilor destepti”? Din contra, energia electrica s-a scumpit si se va mai scumpi in continuare. Ba mai mult, se vorbeste ca statul roman va trebui sa plateasca daune uriase “baietilor despeti”.Poate acesta a fost motivul real al guvernului Ponta.
            Decat asemenea “realizari”, mai bine lipsa.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.