Opt asocieri de firme sunt interesate să construiască depozitul de la Bălteni

Opt asocieri de firme sunt interesate să construiască depozitul de la Bălteni

303
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Constructorul depozitului ecologic de deşeuri menajere care urmează să fie ridicat la Bălteni va fi ales dintre opt asocieri de firme, din ţară şi străinătate. Consiliul Judeţean a deschis în cursul săptămânii trecute ofertele celor opt competitori şi urmează ca în 20 de zile să desemneze câştigătorul, dacă volumul mare al documentelor prezentate nu va impune o prelungire a termenului de deliberare. Termenul de execuţie a lucrărilor licitate este, conform proiectului, de 16 – 18 luni.

Firma sau asocierea de firme desemnată va avea de construit prima celulă de depozitare, care are o capacitate de 880.000 metri cubi, o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 t/an, o staţie de tratare a levigatului, sistemul de colectare a gazului, alimentarea cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare, pavilionul administrativ.

Această etapă va fi sincronizată cu închiderea treptată a depozitelor de deşuri menajere neconforme (gropile de gunoi din prezent) de la Slatina, Caracal, Corabia, Balş, Scorniceşti şi Drăgăneşti, care a făcut obiectul unei alte licitaţii, aflată de asemenea în perioada de evaluare a celor 12 oferte depuse. Primele închise vor fi depozitele din Slatina, Drăgăneşti şi Scorniceşti, pentru care termenul iniţial de scoatere din uz a fost 2007 şi care şi astăzi, din necesitate, funcţionează cu derogare.

Autorităţile locale se adaptează din mers

Întreg proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” are o valoare totală de peste 39 milioane de euro, dintre care 11.108,4 lei este contribuţia din bugetul judeţului, şi presupune de asemenea construcţia a patru staţii de transfer, realizarea sistemului de colectare a deşeurilor solide, compostarea deşeurilor biodegradabile alături de campanii de conştientizare a populaţiei pentru compostarea deşeurilor menajere, dotarea cu opt tocătoare pentru deşeuri din parcuri şi grădini.

 

Cel mai greu se adaptează responsabilii administrativi din localităţile rurale, obligaţi de legislaţia de mediu să închidă gropile de gunoi, dar care găsesc cu greu resurse pentru încheierea de contracte cu operatori de salubrizare pentru transportul gunoaielor la depozitele încă în funcţiune. Deşi ar trebui să aplice sancţiuni drastice, autorităţile pentru protecţia mediului au adoptat politica avertismentelor în cazurile în care primarii şi viceprimarii au dovedit voinţă şi i-au sancţionat şi pecuniar doar pe cei cu adevărat nepăsători.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.