Costume de mire: Tipuri de costume de ceremonie

Costume de mire: Tipuri de costume de ceremonie

474
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Partea de sus a unui costum, pe care o vom denumi în continuare în mod generic jachetă, este cea care contribuie în mod decisiv la identificarea imaginii dorite de mire. În funcţie de modelul ales, ţinuta poate fi un succes sau dimpotrivă, un fiasco. De aceea, în astfel de cazuri, este de preferat, să cereţi sfatul unui specialist. Voi încerca să clasific în linii generale principalele modele de jachetă apte să participe la o ceremonie de nuntă: sacoul, redingota, fracul şi smokingul.


Sacoul
este forma clasică ce poate fi prezentă în astfel de ocazii, cu condiţia ca anumite detalii să se adapteze evenimentului. Dintre acestea, în primul rând amintim reverul, care în cazul unui bărbat corpolent este de preferat să fie cât mai lat şi cât mai deschis, pentru a scoate în evidenţă pieptul şi a abate atenţia de la alte mici defecte. Pentru un bărbat subţirel este recomandat un rever mai îngust şi mai puţin deschis, pentru a atenua îngustimea umerilor. Tot din acest motiv, sacoul trebuie să urmărească talia respectivului bărbat. Vreau să subliniez faptul că, datorită scopului pentru care este ales acest sacou, criteriul confort trece pe locul doi după cel de imagine. La urma urmei, La noblesse oblige.
Sacoul de ceremonie are prin excelenţă un singur şliţ (despicatură) la spate, două şliţuri fiind o soluţie doar pentru costumele business. Din punct de vedere coloristic, sacoul poate fi parte a unui costum, deci din aceeaşi ţesătură ca şi pantalonul, sau dimpotrivă în contrast, caz în care este obligatoriu să fie mai deschis la culoare.


Redingota,
ca element vestimentar, este cea mai recomandată în astfel de situaţii. Există însă mai multe tipuri de redingotă, dintre care voi aminti doar două mai des întâlnite: redingota tunică şi redingota coadă de rândunică. Prima dintre ele îşi trage denumirea de la gulerul cunoscut şi sub numele de «cazacesc» sau «chinezesc» – referire directă la gulerele militare folosite în armatele celor două ţări până pe la jumătatea secolului trecut. Este mai lungă decât un sacou clasic şi are terminaţia în unghi drept, spre deosebire de a sacoului, care este rotunjită. Închizându-se cu un număr considerabil de nasturi până sub gât, urmăreşte îndeaproape linia corpului şi prin urmare nu poate fi recomandată decât bărbaţilor zvelţi. Cea de a doua variantă, se pretează unui număr mult mai mare de conformaţii, dar avantajează net bărbaţii de la o anumită talie în sus. Are reverele late, cu spit sau fără, la un rând sau două de nasturi şi bineînţeles, o despicătură la spate, detaliu de la care i se trage şi denumirea «coadă de rândunică». La fel ca şi sacoul, poate fi din aceeaşi ţesătură cu pantalonul sau în contrast, urmând aceleaşi reguli. Coloristica este una foarte permisivă, de la uni şi dungi până la înflorituri, mai mult sau mai puţin extravagante. Redingota este din punctul meu de vedere, piesa de rezistenţă în alegerea ţinutei de ceremonie. Ultimele două variante de ţinută luate în discuţie sunt extrem de rigide, fiind folosite în mod special la ocazii cu ţinute impuse.

Jacheta smoking poate fi de culoare neagră în cele mai multe cazuri, sau albă, în ambele situaţii impunându-se un pantalon negru. Ca şi modelistică sunt uzitate două variante, amândouă având reverele de mătase de culoare neagră, respectiv albă, şi anume la un rând cu guler şal – cel mai elegant – sau la două rânduri cu rever cu spit, acesta fiind mai sobru. Are lungimea unui sacou clasic, fiind gândit astfel încât să se preteze oricărei conformaţii.

Dintre toate modelele mai sus menţionate, fracul este cel mai restrictiv. Are lungimea redingotei, cu piepţii până în talie terminaţi în colţuri, asemeni smokingului, are reverele din mătase, fără excepţie cu spit şi la două rânduri. Fracul este întotdeauna de culoare neagră, iar nasturii au doar un rol decorativ, nefiind concepuţi să se închidă. Chiar şi la pantalon, fracul impune o vipuşcă de mătase, simplă sau dublă pe cusătura exterioră a acestuia.

Lista jachetelor de ceremonie poate continua raportându-ne atât la model cât şi la ţesătură, detalii de interior sau culoare, dar cele prezentate rămân de departe variantele cele mai plauzibile pentru ceremonie.
Sursa: ghidulmiresei.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.