Există nervi…

Există nervi…

342
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Cel puţin disproporţionată, dacă nu pripită, reacţia primarului Lia Olguţa Vasilescu şi a viceprimarului Cristina Calangiu, la soluţia controlului de legalitate exercitat de prefectul de Dolj, Elena Costea, asupra dispoziţiilor executorii de demolare a unor chioşcuri, aflate pe domeniul public al municipiului Craiova. Poveste de acum cunoscută, doar deznodământul fiind amânat. Teoretic, se poate discuta de o abordare juridică diferită a dispoziţiilor Legii 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale Legii 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, în privinţa emiterii unor acte administrative cu o asemenea forţă. De la această margine a lucrurilor – nesincronizare a raţionamentelor juridice – până la solicitarea imperativă a demiterii prefectului de Dolj, Elena Costea, e o distanţă. Impardonabilă. Şi chiar ferindu-ne de un parti-pris străveziu, opinăm să dăm dreptate logică şi juridică, dar nu numai, pentru soluţia temeinică şi dreaptă, cu impact social, prefectului Elena Costea. Care, sub presiunea câtorva sute de chioşcari, adunaţi luni în faţa intrării în Prefectura Dolj, a trebuit să cumpănească îndelung lucrurile, spre a detensiona starea de spirit, ştrangulând escaladarea ei. Şi a probat un tact de care nu o bănuiam, desăvârşit. Prin consultarea consilierilor juridici din aparatul Instituţiei prefectului de Dolj.

Faţă de care niciodată nu ne-a scăpărat simpatia. Să nu scăpăm din vedere un detaliu esenţial:una din principalele atribuţii ale prefectului, potrivit Legii 340/2004, modificată, completată şi republicată, este tocmai „asigurarea climatului de pace socială, menţinerea unui contact continuu cu toate nivelurile instituţionale şi sociale, acordând o atenţie prevenirii tensiunilor sociale”. Aşa prevede legea. Că verifică legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, cu excepţia celor de gestiune, asta se ştie. Pot să mai existe şi situaţii, cum au şi existat în nenumărate rânduri, în care dispoziţii ale primarului Craiovei sau primarilor din teritoriu, hotărâri ale Consiliului Local Municipal Craiova şi, de asemenea, ale consiliilor locale din judeţ, să nu primească viză de legalitate. Ajungându-se în instanţa de contencios administrativ. Nu-i un capăt de lume şi de aceea şi legiuitorul a prevăzut special, atât în Legea 340/2004, în Legea 215/2001, cât şi în Constituţie, că „între prefecţi, pe de o parte, consiliile locale şi primari, precum şi consiliile judeţene şi preşedinţii acestora, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare”. Să revenim însă la „reacţia disproporţionată” de care aminteam la început. Exprimarea unui punct de vedere ferm prin primarul Lia Olguţa Vasilescu către ziariştii din presa locală şi, seara, pe un post de televiziune, era suficientă.

Există nervi, uneori greu de stăpânit. De ce a ţinut să o acompanieze vocal şi viceprimarul Cristina Calangiu n-am înţeles, mai ales că s-a dovedit încă o dată o nepricepută gestionară a subtilităţilor administrative şi juridice, vorbind când putea să tacă. Trecem peste momentele de circ sordid livrate la Prefectura Dolj, unde s-a deplasat neinvitată. Prefectura nu e un cabinet de psihologie pentru reparaţii, de exaltări mai mult sau mai puţin pasagere. Avariile morale, care nu interesează, să şi le vindece cu batistuţa. Şi acum vine vestea proastă şi pentru Cristina Calangiu, cum a venit şi pentru chioşcari. Are deja calitatea de inculpat în dosarul 4195/P/2011 – conexat cu alte două dosare – aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Şi iată textul. La data de 9 noiembrie 2011, s-a dispus şi confirmat începerea urmăririi penale faţă de Cristina Mariana Calangiu, Maria Raţă, Petre Iordache, Ancuţa Tocae, George Dobrescu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, şi faţă de Marin Trican, din Coţofenii din Dos, administratorul firmei SC Best Clean SRL Craiova, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ce a reţinut procurorul de caz, cu altă ocazie, dar dosarul e solid şi periculos rău. Apăsător de periculos şi din licitaţiile la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova îşi trage seva. Mai exact de la externalizarea serviciului de spălătorie, cu istoria sa romanţată. Şi acum penală.

 

Sursa: cvlpress.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.