Naşul lui Bercea, arestat pentru că a înşelat mai multe primării constănţene

Naşul lui Bercea, arestat pentru că a înşelat mai multe primării constănţene

258
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Procurorii şi poliţiştii din Constanţa, ajutaţi de lucrători ai IPJ Olt, au descins, duminică dimineaţă, în mai multe vile din Drăgăneşti-Olt, deţinute de Radu Birea, în vârstă de 36 de ani, naşul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Birea a fost reţinut de procurorii constănţeni după ce a încercat să înşele Primăria comunei Pecineaga cu aproape un milion şi jumătate de lei, prin intermediul firmei pe care o deţinea.

 

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu sprijinul lucrătorilor de la IPJ Constanţa şi ai IPJ Olt, a procedat la efectuarea unei percheziţii imobiliare, autorizate de instanţă, la domiciliile inculpatului arestat Radu Birea. Acesta a afirmat în faţa judecătorilor că deţine documente contabile la contabil sau la domiciliu, pe care însă nu le punea la dispoziţia organelor judiciare. S-au deplasat forţe pentru ca percheziţia să se desfăşoare în condiţii de legalitate şi siguranţă”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, procurorul Teodor Niţu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis, pe 5 octombrie, arestarea preventivă a lui Radu Birea, acesta urmând să rămână după gratii cel puţin până pe 3 noiembrie.

 

„El este arestat preventiv pentru săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală, sau mai multe infracţiuni de evaziune fiscală şi tentativă la înşelăciune deosebit de gravă, în dauna a două primării din judeţul Constanţa. Evazionând şi statul şi încercând să înşele şi primăriile, se vizează un prejudiciu de peste 20 de miliarde de lei vechi. A fost reţinut săptămâna trecută, vineri, are deja zece zile de arest”, a mai declarat procurorul Niţu.

Cerea bani pentru lucrări fictive

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, Radu Birea, reprezentant al firmei SC AMC SRL Constanţa, a încercat să inducă în eroare Primăria Pecineaga prin notificarea pentru achitarea sumei de 1.440.981 de lei, reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate. Administraţia locală ar fi trebuit să achite aceşti bani pentru montarea a 650 de lămpi de iluminat stradal, lucrare realizată de firma lui Birea în anul 2008, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi. Anchetatorii au mai stabilit că Radu Birea nu a înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv, şi astfel nu a achitat impozitul pe profit, în valoare de 23.040 de lei şi TVA-ul de 27.360 de lei. De asemenea, nici pentru alte patru facturi, în valoare totală de 1.027.340 de lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, el nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit, în valoare de 138.063 de lei şi a TVA de 163.949 lei. Pentru că primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, Birea a intentat acţiune civilă în instanţă, iar în faţa magistraţilor a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat prin declaraţii false şi documente nereale să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale.

 

„Modul de operare era extrem de simplu! Făcea un contract cu primăria respectivă-încă nu ne-am lămurit dacă lucrările au fost atribuite fără licitaţie, este încă în dezbatere-făcea o parte din lucrări, undeva la 10-15%, şi încasa banii pe lucrarea efectivă. Apoi, cu documente falsificate se adresa judecătorului afirmând că a terminat toată lucrarea şi pretinzând o sentinţă judecătorească pe baza acestor acte false, în temeiul căreia să obţină un titlu executor împotriva primăriei Pecineaga, spre exemplu. Documentele fiind false şi în condiţiile în care nu şi-ar fi făcut apărarea primăria în mod corespunzător, rezulta o decizie judecătorească, un titlu, şi se executau banii pretinşi. Toate aceste activităţi financiar-contabile nu sunt evidenţiate în niciun fel în documentaţia firmei care lipseşte cu desăvârşire. Mai mult, firma este şi dizolvată”, a precizat procurorul Teodor Niţu.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.