Laptele vegetal: tipuri şi beneficii

Laptele vegetal: tipuri şi beneficii

515
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Din punct de vedere nutriţional, laptele vegetal este diferit de laptele de origine animală şi nu poate fi considerat un înlocuitor al laptelui decât în măsura în care seamănă la aspect şi poate fi folosit ca liant în mâncărurile vegetarienilor sau ale celor care ţin post. Astfel, chiar dacă nu este un înlocuitor perfect al laptelui, calităţile laptelui vegetal sunt incontestabile.

În primul rând, e de folos persoanelor care suferă de intoleranţă la lactoză, care pur şi simplu sunt obligate să se abţină de la lactate. Aceste persoane pot bea lapte vegetal cât doresc, nu vor avea nicio reacţie alergică.

În al doilea rând, laptele din vegetale nu are adezivi alimentari, nu balonează, nu conţine grăsimi saturate care afectează arterele, ci doar grăsimi bune.

De asemenea, laptele vegetal nu produce diaree, nu îngraşă, nu conţine pesticide, nitriţi, nitraţi, zahăr, colesterol, gluten, lactoză sau chimicale care se găsesc de obicei în laptele din comerţ, fiind în schimb bogat în acizi graşi mono şi polinesaturaţi, despre care medicii spun că scad riscul apariţiei cancerului.

Tipuri de lapte vegetal

Laptele vegetal poate fi obţinut din mai multe produse, fiecare dintre ele presupunând beneficii şi riscuri. Potrivit sanatate.bzi.ro, cele mai răspândite tipuri de lapte vegetal provin din: soia, migdale, orez, cânepă şi cocos.

Laptele de migdale este o sursă de fibre, proteine minerale şi vitamina E. Foarte important, aportul de grăsimi de tip omega 6, cu efect inflamator, este foarte mare, de aceea acest tip de lapte ar trebui consumat cu măsură şi doar ocazional.

Laptele de soia este folosit de către vegetarieni sau persoanele care ţin post. Beneficiile acestui tip de lapte nu sunt recunoscute de toată comunitatea ştiinţifică, ba mai mult, susţin unii specialişti, laptele de soia poate duce la probleme pentru echilibrul hormonal şi digestie. Fortificarea laptelui de soia cu cantităţi infime de vitamine şi minerale nu face decât să-i accentueze caracteristica de aliment ultra-procesat, recomandat a fi consumat cât mai rar.

Lapte de orez este o sursă importantă de carbohidraţi uşor asimilabili, care pot induce apetit exagerat şi îngrăşare. Este util după efortul fizic sau ca înlocuitor al unei băuturi dulci. Aportul proteic de vitamine şi minerale este neglijabil, putând intra în categoria caloriilor „goale”.

Lapte de cânepă este preparat din seminţe de cânepă şi are cel mai echilibrat conţinut, un profil de aminoacizi relativ bun, grăsimi de tip omega 3 de origine vegetală, fibre, minerale. Are toate calităţile pretinse de laptele de soia, dar fără părţile negative ale acestuia.

Laptele de cocos este obţinut din nucă de cocos şi conţine o cantitate mare de grăsimi saturate de origine vegetală, foarte sănătoase atunci când sunt obţinute prin presare la rece. În cantităţi mici, aceste grăsimi declanşează arderea grăsimilor, îmbunătăţesc funcţia tiroidei şi previn bolile cardiovasculare.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.