Reportaj Ouest France la Craiova: Romii din România visează să plece în...

Reportaj Ouest France la Craiova: Romii din România visează să plece în Franţa

363
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Pleacă din cauza unei vieţi fără speranţă. Franţa este una dintre destinaţiile cele mai frecventate. Când se întorc în ţară, nu au decât o idee: aceea de a o părăsi. Astfel îşi începe reportajul, francezul Marc Mahuzier, reporter al cotidianului Ouest France.

Acesta a venit la Craiova şi a realizat un reportaj cu romii care locuiesc în fostele barăci militare, de la periferia oraşului.

Francezul scrie că i-a găsit pe romi, îngrămădiţi câte opt sau zece, în două camere mici, fără apă și în cea mai mare parte a timpului, fără energie electrică, au podele de ciment, mobilier aruncat de alţii.

Romii s-au plans jurnalistului de condiţiile grele în care trăiesc, dar şi de discriminările la care sunt supuşi: la şcoală, romii învaţă separate de elevii români, iar unele unităţi de învăţământ nici nu îi primesc. Ei spun că de aceste bariere se lovesc şi la spital. Mai mult, romii spun că sunt, cu greu, acceptaţi pe piaţa muncii, iar dacă reuşesc să se angajeze, sunt primii concediaţi când se fac restructurări.

Jurnalistul francez, mai notează în reportajul său, că romii intervievaţi trăiesc din alocaţia lunară pentru copii, în valoare de 9 euro, şi caută prin gunoaie pentru a strange sticele de plastic şi cutii metalice pe care le duc la reciclare, câştigând astfel 4 euro pe zi. Între timp, au fost notificaţi că vor fi daţi afară pentru că nu şi-au mai plătit de mult întreţinerea. Romii recunosc şi că merg la cerşit la intersecţii pentru a mai câştiga un ban.

Marc Mahuzier, concluzionează că visul acestor romi este acela de a pleca în Franţa. Pentru ei, Franţa este un paradis.

 

Sursa: olteniapress.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.