Craiova: Biroul regional S-V Oltenia transferă 47 de proiecte în RNDR

Craiova: Biroul regional S-V Oltenia transferă 47 de proiecte în RNDR

1.023
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Peste 1.000 de membri, din care peste 150 din Oltenia, atât numără în prezent Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală (RNDR), cea care sprijină „online” Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Reprezentanţii Biroulului regional Sud-Vest Oltenia al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală (USRNDR) de la Craiova au identificat, până acum, 47 de proiecte de succes din Oltenia, care au dus la dezvoltarea regiunii. 

Potrivit coordonatorului regional, conf. Marius Vladu, în cele aproape 8 luni de muncă, Biroul regional de la Craiova a oferit şi acces şi consiliere persoanelor interesate de problematica dezvoltării rurale care au dorit să devină membre ale RNDR.  „Foarte mult s-a muncit şi pentru identificarea şi documentarea referitoare la exemplele de bune practici în sectoarele de dezvoltare rurală, implementate la nivel naţional, pentru ca apoi ele să servească drept model la dezvoltarea unor proiecte similare”, a apreciat conf. Marius Vladu. De-a lungul perioadei scurse de la înfiinţarea Biroului regional S-V Oltenia, experţii de aici au participat la numeroase seminarii, târguri şi conferinţe, organizate atât în ţară cât şi în străinătate.

S-a acordat sprijin pentru promovarea produselor tradiţionale, a grupurilor de producători şi turismului, prin informări, dar şi prin susţinere organizatorică.  „Dezvoltarea rurală înseamnă tot ceea există în mediul rural. Este evident că motorul dezvoltării rurale este agricultura, cu serviciile ei conexe. (…)  RNDR promovează Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, există un newsletter prin care membri înscrişi sunt puşi la curent cu toate noutăţile şi au acces la toate proiectele implementate în ţară. De exemplu, un proiect realizat în Timiş poate deveni o afacere de succes în Olt dacă un membru de aici vrea să-lpreia”, mai spune coordonatorul Biroului de la Craiova.

În prezent, Biroul regional de la Craiova identifică, în zona Olteniei, proiectele de bune practici – proiecte finanţate pe măsurile de dezvoltare rurale care au devenit afaceri de succes  -, pe care, apoi, le transferă în Reţea, astfel încât restul membrilor din ţară să le poată implementa la rândul lor.

Bogdan Predescu, masterand al Facultăţii de Agricultură din Craiova, este unul dintre membri RNDR şi spune că implicarea în acest proces îi aduce beneficii multiple. „Simplul fapt că am participat la evenimentele organizate de Biroul regional al USRNDR mi-a deschis noi orizonturi. Am întâlnit fermieri, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de profil cu care am schimbat idei şi de la care am primit sfaturi extrem de utile. Eu deţin o fermă şi orice informaţie înseamnă un pas înainte pentru dezvoltarea proiectului meu”, spune tânărul.

De aproape un an, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este promovat la nivelul ţării de o Reţea Naţională de Dezvoltare Rurală. Ea grupează organizaţiile si autorităţile implicate în procesul de dezvoltare rurală şi se ocupă de promovarea informaţiilor, a schimbului de idei şi bune practici, dar şi de cooperarea dintre actori (autorităţi, asociaţii, organizaţii, agricultori) şi este susţinută, la rândul ei, de o Unitate de Sprijin. 

Pentru a duce la îndeplinire toate acestea, Unitatea de Sprijin a RNDR are, în afară de sediul central din Bucureşti, 8 birouri regionale.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.