Stagiunea de muzică de cameră: Recital susţinut de GEORGE LEFTEROGLU

Stagiunea de muzică de cameră: Recital susţinut de GEORGE LEFTEROGLU

1.082
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3,00)

MIERCURI, 31 OCTOMBRIE 2012, ORA 19:00

Stagiunea de muzică de cameră Recital susţinut de
GEORGE LEFTEROGLU
vioară
– 35 de ani de activitate artistică –

şi

CORINA STĂNESCU
pian

În program:
Ludwig van Beethoven:
Sonata nr. 5 în Fa major, op. 24, „Frühlingssonate” („a Primăverii”)

Jules Massenet: Meditaţie din opera „Thaïs”

Johann Sebastian Bach: Gavotte en Rondeau
din Partita nr. 3 în Mi major pentru vioară solo, BWV 1006

Camille Saint-Saëns:
Introducere şi Rondo capriccioso în La minor, op. 28

Ludwig van Beethoven: Romanţa nr. 2 în Fa major, op. 50

Fritz Kreisler: „Schön Rosmarin” („Frumosul rozmarin”)

* Preţul biletului: 10 lei; 5 lei (elevi, studenţi, pensionari)
Violonistul GEORGE LEFTEROGLU

Născut la Galaţi, în anul 1952, George Lefteroglu a absolvit, la Bucureşti, Liceul de Muzică „George Enescu” (promoţia 1971) şi Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” – Facultatea de Compoziţie-Muzicologie, specializările profesor de muzică şi vioară (promoţia 1975). De asemenea, tot în anul 1975, a absolvit şi cursurile Seminarului Pedagogic Universitar, specializările profesor de muzică, profesor de vioară. În prezent, deţine statutul de şef partidă vioara a II-a în Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia”.
În anul 1971, a fost admis prin concurs în Orchestra Filarmonicii din Ploieşti, apoi (între anii 1974 – 1975), a cântat în Orchestra de Cameră „Studio” a Radioteleviziunii – Bucureşti. În perioada 1975 – 1979, şi-a desfăşurat activitatea profesională în Orchestra Filarmonicii din Arad, iar între anii 1979 – 1991, în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”.
De asemenea, începând din anul 1975, George Lefteroglu a desfăşurat şi o intensă carieră didactică, mai întâi ca profesor de muzică la Arad, în cadrul Liceului de Muzică, iar în perioada 1980 – 1984 ca profesor de vioară la Craiova (Liceul de Muzică şi Arte Plastice, Şcoala Populară de Artă).
În anul 1991, în urma susţinerii unui important concurs, a devenit membru permanent în Orchestra Internazionale d’Italia, alături de care a participat la festivaluri de prestigiu (Festival „Stradivari” – Cremona, Festival della Valle d’Itria di Martina Franca, Festival „Rossini”, I Festival di Ravello, Fermo, Milarno Estate, Marche Concerti, Palermo, Catania, Autunno Musicale di Commo, Roma, Il Giugno Barocco di Napoli) şi a întreprins turnee internaţionale în Spania, Brazilia, Cuba, China, Thailanda, Malaezia, Macao, Singapore, Canada ş. a. În anii petrecuţi la Orchestra Internazionale d’Italia, a colaborat cu dirijori şi solişti faimoşi, precum: Lu Jia, Donato Renzetti, Cristian Mandeal, Giuliano Carella, Marcello Viotti, Mstislav Rostropovich, Viktoria Mullova, Salvatore Accardo, Igor Oistrach, Katia Ricciarelli, Luciano Pavarotti. Tot în această perioadă, în calitate de membru invitat, a colaborat în Italia cu Orchestrele Simfonice din mai multe centre culturale, dintre care amintim: Alexandria, Torino, Piacenza, Bologna, Milano.
În anul 1994 a fost admis, prin concurs, în Gran Orquesta Sinfónica del Teatro Calderón de Madrid; în perioada 1994 – 1996 a colaborat, la Ankara, cu Bilkent International Academic Symphony Orchestra şi Bilkent International Academic Chamber Orchestra, alături de care a participat la turnee şi a realizat valoroase înregistrări audio-video.
În calitate de şef partidă vioară a fost invitat să participe, în anii 2006 şi 2007, la turneele organizate în Spania şi Italia de Filarmonica „Banatul” din Timişoara.
Revenind în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, a deţinut statutul de şef partidă vioara a II-a (înte anii 1996 – 2009), calitate în care a întreprins turnee în Europa (Spania, Italia, Germania, Elveţia) şi Asia (Coreea de Sud).

Pianista CORINA STĂNESCU

Apreciata muziciană Corina Stănescu a studiat pianul mai întâi la Craiova, cu profesoara Mariana Ilie şi a absolvit, în anul 1983, Academia de Muzică din Bucureşti, specializarea pian, la clasa profesorului Constantin Ionescu-Vovu. În perioada studenţiei, a realizat înregistrări la Radio Bucureşti, a susţinut recitaluri la Ambasada Ungară şi a participat la Festivalul Tinerelor Talente de la Râmnicu Vâlcea.
Împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, a interpretat lucrări de referinţă din repertoriul naţional şi universal şi a participat la numeroase turnee concertistice ale Filarmonicii craiovene, întreprinse în străinătate.
Datorită performanţelor sale interpretative de o calitate indubitabilă, Corina Stănescu se bucură de preţuirea unanimă a publicului şi a criticilor de specialitate. În prezent, desfăşoară o intensă activitate artistică şi didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia“, maestru corepetitor la Teatrul Liric „Elena Teodorini“ şi profesor asociat (acompaniament – corepetiţie) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova. Din anul 2005, alături de violonistul Octavian Gorun, formează un redutabil duo concertistic, interpretând de o manieră impresionantă lucrări reprezentative din repertoriul muzicii de cameră – de la creaţii ale celor mai importanţi compozitori preclasici, până la capodoperele epocii romantice.

Concerte şi activităţi educative
organizate de Filarmonica “Oltenia”
în perioada 2 – 5 noiembrie 2012

VINERI, 2 NOIEMBRIE, ORA 19:00
Concert simfonic
Îşi dă concursul:
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR: MATEI POP
SOLIST: VINICIU MOROIANU (pian)
În program:
Matei Pop: Movimento per archi (primă audiţie)
Franz Liszt: Concertul nr. 2 în La major pentru pian şi orchestră
Bedřich Smetana: Poemul simfonic “Vltava”
Richard Wagner: Uvertura operei “Die Meistersinger von Nürnberg”
(“Maeştrii cântăreţi din Nürnberg)
* Preţul biletului: 15 lei; 8 lei (elevi, studenţi, pensionari);
concert inclus în abonament

SÂMBĂTĂ, 3 NOIEMBRIE, ORA 10:30
“Filarmonica pentru Copii”
Ateliere de creaţie cu instrumente muzicale neconvenţionale
Dragi copii, dacă aveţi între 8 şi 14 ani şi vreţi să descoperiţi instrumentele muzicale din jurul vostru, atunci vă aşteptăm să vă jucaţi cu noi!
Informaţii la tel. 0351.41.81.12

LUNI, 5 NOIEMBRIE
Filarmonica pentru Copii: Concert educativ pentru clasele V – VIII
Îşi dă concursul:
CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR ŞI PREZENTATOR: MANUELA ENACHE
În program:
Richard Rodgers: Cântecul gamei
T. Teodorescu: Fata de păstor
Carl Maria von Weber: Corul vânătorilor din opera “Freischütz”
Adrian Pop: Colindul “Vine hulpe di la munte”
Timotei Popovici: La oglindă (versuri: George Coşbuc)
Luigi Cherubini: Canon
Wolfgang Amadeus Mozart: Cântec de primăvară
Mihail Berezovschi: muzică bisericească – Tatăl nostru
Gheorghe Danga: Sârba-n căruţă
(prelucrare folclorică pe versuri populare)
* Preţul biletului: 5 lei

9 NOIEMBRIE – 3 DECEMBRIE 2012
Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” – ediţia a XXXIX-a



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.