Bugetul local a fost dezbătut public

Bugetul local a fost dezbătut public

787
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primăria Craiovei a lansat astăzi, 28 ianuarie, în Sala Mare a instituţiei, o dezbatere publică pe tema bugetului local. La întâlnire s-au numărat atât consilieri, primarul şi viceprimarii, cât şi craioveni de rând, care şi-au spus părerea despre cum trebuie cheltuiţi banii publici.

Viceprimarii Mărinică Dincă şi Theodor Sas împreună cu primarul Antonie Solomon şi directorul economic al Primariei, Nicolae Pascu, i-au ascultat pe craiovenii care au avut sugestii privind folosirea banilor din bugetul local. Antonie Solomon a ţinut să precizeze că întâlnirea nu a avut scop populist şi că vrea doar să transmită informaţii utile craiovenilor. „Ce vă prezentăm este un buget realist, deloc exagerat. Nu am făcut această dezbatere cu scop populist, în preajma alegerilor. Nu vrem să influenţăm craiovenii, vrem doar să prezentăm acest buget. Sa fim transparenţi”, a completat edilul.

Nicolae Pascu a prezentat succint felul în care urmează să fie distribuiţi şi cheltuiţi banii publici. Veniturile totale sunt de 625.780,00 mii de lei, mare parte din bani provenind din impozite şi taxe locale. Cheltuielile, însă, sunt de 639.281,00 mii de lei, ceea ce înseamnă că în unele sectoare vor ajunge sume mai mici.  Cei mai mulţi bani sunt repartizaţi pentru sănătate, învăţământ, transporturi, autorităţi publice şi acţiuni externe sau protecţia mediului. Nu au fost uitate nici dobânzile la împrumuturile pe care Primăria le are la diverse bănci. Pascu a ţinut să sublinieze faptul că gradul de îndatorare al oraşului este de numai 7,8% faţă de 30% cât este maximum.

Cafele şi ţigări la Primărie

După explicarea şi prezentarea bugetului local, craiovenii au fost invitaţi să dialogheze cu primarul Antonie Solomon. Cu toate că edilul a specificat să se atingă numai problema bugetului local, discuţiile au deviat, intrând în dispute politice sau personale. Pe ordinea de zi au fost locurile de parcare, spaţiile verzi, cantinele sociale sau extinderea cimitirului Sineasca. Primarul Solomon a încercat să explice toate problemele, luând notiţe şi făcând asigurări că le va avea în vedere.

Cu toate acestea, printre discuţiile serioase dintre edili şi cetăţenii Craiovei s-au strecurat şi dialoguri cu tentă ironică sau comică. „Primăria să nu mai stea în birouri cu ţigarea şi cafeaua. Să iasă pe teren, să vină în stradă cu oamenii”, a spus Constantin Stăvaru, participant la discuţie. Surprinzător, Antonie Solomon a fost de acord cu ideea. „Aveţi dreptate. Unii oameni din Primărie nu fac prea multe lucruri, dar situaţia se va remedia”, a răspuns acesta.

Felul în care va fi gestionat bugetul local pe 2012 va fi decis joi, 2 februarie. Până atunci autorităţile vor avea în vedere probleme craiovenilor care au fost discutate în dezbaterea publică.

Ştefania Bătrînca




Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.