Victor Ponta cere Guvernului să explice de ce a semnat ACTA fara...

Victor Ponta cere Guvernului să explice de ce a semnat ACTA fara consultarea societății civile

465
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Tratatul internaţional care îşi propune să lupte împotriva contrabandei cu produse contrafăcute şi a pirateriei digitale a stârnit un val de reacţii dure din partea internauţilor, unor membri ai Parlamentului European, dar și din partea un lideri politici din România.

Cunoscut sub numele de ,,ACTA”, acordul a fost deja ratificat de 22 de state europene printre care şi România.ACTA, adică Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute, a fost iniţial propus de guvernul nipon. Printre statele semnatare se numără majoritatea ţărilor europene, dar şi Statele Unite ale Americii, Canada, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud. Proiectul legislativ propune măsuri comune de luptă împotriva pirateriei şi a comercializării produselor contrafăcute, precum deconectarea utilizatorilor de la Internet, urmată de amendarea lor la abateri viitoare sau chiar de încarcerarea acestora. Iniţiatorii proiectului susţin că acesta va contribui la reducerea pierderilor financiare suferite în urma pirateriei. Totuşi, mai mulţi experţi atrag atenţia că legea va permite furnizorilor de Internet să supravegheze toate activităţile utilizatorilor, inclusiv convorbirile private pe e-mail şi messenger. Ei mai spun că tratatul ar putea fi folosit de marile corporaţii pentru controlarea strictă a informaţiilor care pot circula pe Internet. Printre criticii ACTA se numără şi raportorul european asupra tratatului internaţional. Acesta şi-a dat demisia din funcţie în semn de protest faţă de prevederile draconice ale legii şi faţă de modul lipsit de transparenţă în care a fost redactat tratatul. Nici internauţii nu au rămas indiferenţi. Mii de tineri polonezi au protestat joi faţă de legea aflată în dezbatere. ACTA va intra în vigoare doar dacă va fi ratificat de Parlamentul European. Proiectul de lege va intra în dezbatere în luna iunie.
Președintele PSD Victor Ponta a cerut Guvernului să explice public de ce a semnat ACTA în numele României, fără să inițieze în prealabil o consultare publică cu societatea. “Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele României, fără niciun fel de dezbatere publică! Când vom ajunge la guvernare, mă oblig să suspend aplicarea ACTA, până ce nu va avea loc o dezbatere publică. Socialiștii și liberalii, în Parlamentul European, au cerut mai multă transparență. Singurii care s-au opus acestei rezoluții au fost eurodeputații PDL”, scrie Victor Ponta pe Facebook.
Copreședintele USL se opune ACTA în forma sa actuală. “Votul va fi în vară, și vă asigur că nu vom susține ACTA în forma actuală, fără dezbateri și fără acord cu societatea civilă. Cei din PDL ar trebui să explice de urgență de ce susțin astfel de reglementări fără niciun fel de dialog cu nimeni”, mai scrie Victor Ponta.

Sursa: ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.