Rambursare ilegală de TVA către Marconf, „scăpată” de Finanţele Publice

Rambursare ilegală de TVA către Marconf, „scăpată” de Finanţele Publice

567
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

„Transpirată“ către presa locală şi, deci, către opinia publică, drept un caz căruia tocmai Direcţia Finanţelor Publice i-a pus capăt în urma unor controale profesional efectuate, rambursarea ilegală a TVA în valoare de zeci de miliarde de lei vechi către SC Marconf SRL a fost dibuită, ca şi în celălalt caz, de Camera de Conturi Olt. Aşa reiese dintr-un document oficial al acestei instituţii. Din document se mai înţelege şi că rambursarea a fost posibilă datorită unor „scăpări” ale funcţionarilor DGFP. Nu vorbim de funcţionari mărunţi.

Dublă măsură

În 2010, SC Marconf SRL solicită la rambursare, prin decontul lunii iunie, 1.844.457 lei. Solicitarea este acceptată la plată, deşi Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii (AFPCM) Olt, condusă de liberalul Ion Encescu, deţinea informaţii că firma nu avusese, în ultimele 12 luni premergătoare soluţionării primului decont, un comportament fiscal curat.

În primul rând, la acea dată firma înregistra obligaţii restante foarte mari la bugetul consolidat al statului. În al doilea rând, contribuabilul solicitant a declarat o sumă cu semnul minus în decont, diminuând astfel TVA colectată. Cu toate acestea, solicitantul este creditat cu risc fiscal mic, ceea ce duce la acordarea rambursării. În mod cu totul şi cu totul ciudat, odată cu propunerea acceptării rambursării, Encescu îi solicită şefului inspectorilor fiscali, Florin Bîlteanu, o inspecţie fiscală la firma din Piatra Olt, semn că se ştia că societatea are probleme. Inspecţia ar avea, aici, semnificaţia unei măsuri menite să apere, într-un fel, instituţia fiscală în eventualitatea unui audit extern. În fapt, o aparenţă, pentru că inspecţia a fost suspendată şi aşa a rămas până la controlul Camerei de Conturi.

 

„Din verificarea dosarului fiscal şi a dosarelor de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, întocmite în anul 2010 ca urmare a soluţionării deconturilor de TVA cu sume negative cu opţiunea de rambursare depuse de SC Marconf SRL Piatra Olt, s-a constatat nerespectarea procedurii de soluţionare a deconturilor de taxă pe valoarea adăugată cu opţiunea de rambursare. La stabilirea gradului de risc fiscal nu au fost utilizate informaţiile proprii privind comportamentul fiscal al contribuabilului în ultimele 12 luni premergătoare primului decont supus soluţionării din care rezultă că acesta avea obligaţii restante la bugetul consolidat al statului în sumă de 1.743.697 lei, din care TVA în sumă de 1.502.245 lei, precum şi faptul că în decontul lunii iunie 2010 nr. 79.569/26.07.2010 contribuabilul a declarat, la rândul 15 -«Regularizări taxă colectată», suma de 438.899 lei cu semnul minus, diminuând astfel TVA colectată. În aceste condiţii, compartimentul de analiză de risc din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Olt a stabilit un grad de risc fiscal mic şi a propus aprobarea rambursării sumei solicitate, cu inspecţie fiscală ulterioară, dar, în acelaşi timp, prin adresa nr. 20207/28.07.2010, AFPCM a solicitat Inspecţiei Fiscale efectuarea de inspecţie fiscală la SC Marconf SRL Piatra Olt «în vederea verificării TVA ca urmare a depunerii pentru luna iunie 2010 a DNOR, a cărui sumă negativă de TVA cuprinde la Rândul 15 – Regularizări taxă colectată, suma de 438.899 lei cu semnul minus”, se arată în documentul Camerei de Conturi.

Controale cu schepsis

Inspecţia fiscală cerută de AFPCM a fost demarată, dar, în 9 august 2010, inspectorii şi-au suspendat subit activitatea, alegând să bănănăie prin scriptele altor firme, deşi ceea ce descoperiseră la Marconf era de ajuns să ia o decizie în favoarea statului.

 

„Deşi AFPCM Olt a solicitat efectuarea de inspecţie fiscală în vederea verificării taxei pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin decontul lunii iunie 2010, totuşi a aprobat rambursarea soldului sumei negative solicitat la rambursare în sumă de 1.844.457 lei înainte de finalizarea inspecţiei fiscale. Inspecţia fiscală nu a fost finalizată prin întocmirea raportului de inspecţie fiscală nici până la data efectuării controlului de către Camera de Conturi Olt, aceasta fiind suspendată începând cu data de 9.08.2010. Motivul suspendării s-a datorat faptului că SC Marconf SRL nu a făcut dovada intrării în gestiune a bunurilor înscrise în facturile emise de SC Andreasi Invest Geo SRL Bechet, reprezentând două utilaje industriale în valoare totală de 5.348.498,85 lei, din care TVA deductibilă în sumă de 858.297 lei, care nu i-au fost livrate şi pentru care nu s-a efectuat nici o plată. Un alt motiv a fost achiziţia de la SC Yuksel Trading SRL Bucureşti, în luna iunie 2010, a unor aparataje de ajustare, cabluri, ţevi metalice şi prestări servicii în valoare totală de 1.862.555 lei, pentru care nu s-a efectuat nici o plată şi pentru care s-a înregistrat TVA deductibilă în sumă totală de 297.389 lei, solicitându-se efectuarea de controale încrucişate la aceste societăţi în vederea stabilirii realităţii tranzacţiilor“, mai arată Camera de Conturi. La acea dată, însă, existau informaţii suficiente privind nerealitatea acestor tranzacţii, spun auditorii externi, aşa că respectivele controale încrucişate au fost cam degeaba. Suspendarea inspecţiei demarate la Marconf a lăsat, însă, liberă rambursarea ilegală a TVA. A cărei valoare s-a mărit, pentru că reprezentanţii Marconf au cerut rambursarea taxei pe valoarea adăugată şi în contul unor operaţiuni fictive, altele decât cele arătate mai sus. „S-a constatat că SC Marconf SRL Piatra Olt a beneficiat de rambursare nelegală de TVA şi pe baza unor operaţiuni economice nereale efectuate în luna iunie 2010 cu SC Italplazza Construct Co SRL Bucureşti, societate neplătitoare de TVA, şi OUAI Piatra Olt, în valoare totală de 9.825.166 lei, din care TVA în sumă de 1.589.102 lei. Taxa pe valoarea adăugată deductibilă aferentă operaţiunilor nereale efectuate de SC Marconf SRL Piatra Olt cu toţi furnizorii menţionaţi anterior a fost dedusă de aceasta şi a fost raportată în decontul lunii iunie 2010. Pe baza acestor operaţiuni societatea a înregistrat în luna iunie 2010 sold negativ al taxei pe valoarea adăugată în sumă de 1.844.457 lei, pentru care a solicitat rambursare, fiind şi efectiv rambursat. În aceste condiţii, taxa pe valoarea adăugată rambursată în anul 2010 cu control ulterior către SC Marconf SRL Piatra Olt, în sumă totală de 2.931.300 lei, este nelegală”, au concluzionat auditorii Camerei de Conturi.

•••

SC Marconf SRL, administrată de soţia afaceristului Bădiţă, a ajuns celebră în urma ţepelor trase unor firme private şi statului. Din rândurile de mai sus reiese că nici statul nu s-a arătat prea dornic în a-şi apăra interesele legitime. Ba, am spune noi, din contră. Cert este că povestea cu Marconf a început în acelaşi an şi în aceeaşi lună (iunie 2010) în care încep să curgă şi suspectele rambursări de TVA către firmele controlate de Gabriel Brătucu, Gabiplast şi Prodal SRL. Cele trei firme mai au ceva în comun: toate au intrat, anul acesta, în insolvenţă. Avem, totuşi, o deosebire: în vreme ce în cazul Gabiplast-Prodal, patronul acestora şi şefii DGFP au intrat pe mâna procurorilor DNA, în cel cu Marconf, ajuns, se pare, la organele locale de cercetare penală, lucrurile lâncezesc. De altfel, omul de afaceri Gheorghe Bădiţă se bucură, încă, de linişte în toate dosarele penale – şi nu sunt puţine – în care este cercetat.

Sursa: gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.