Magie în laboratorul de restaurare al Muzeului Olteniei

Magie în laboratorul de restaurare al Muzeului Olteniei

446
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Responsabilitatea restauratorilor de a salva obiecte, de a le prelungi existenţa sau de a le readuce la forma inițială este una demnă de a unui profesionist cu conştiinţa faptului că efortul lui va transmite în viitor mesajul estetic, istoric şi documentar purtat de obiectul cultural.

Specialiştii Laboratorului de conservare şi restaurare al Muzeului Olteniei şi în anul acesta au avut pe masa de lucru obiecte de patrimoniu de mare valoare. Dintre piesele deosebite restaurate recent se remarcă: pumnal celtic (sica) din bronz, sec. II-III e.n., descoperit la Desa, jud. Dolj; coif din fier tip Zischagge, sec. XVII, descoperit într-un mormânt în Işalniţa; plăcuţă din plumb „Cavalerii Danubieni”, sec. III e.n., descoperită la Cioroiu, Dolj; situlă din bronz, eneolitică, descoperire întâmplătoare; documente medievale sec. XVII-XVIII; litografii sec. XX, epitrahil şi stihar (Biserica de lemn din Budineşti), sec. XIX; veşminte preoţeşti sec. XIX – XX; vase ceramice din cultura Gârla Mare – Cârna din epoca bronzului.

Analize şi diagnosticare

Pentru a fi posibil ca obiectele să îşi spună povestea, fiecare dintre acestea a trecut prin laboratorul de investigaţii fizico-chimice pentru analize şi diagnosticare, apoi a trebuit să fie supus unui studiu amănunţit cu privire la „starea sa de sănătate”, la materialele din care este constituit, la tehnica de prelucrare şi abia în final restauratorul a hotărât ce operaţii de conservare şi restaurare îl pot salva şi prezerva generaţiilor viitoare. Şi pentru că este importantă diseminarea proiectelor importante, toate aceste piese deosebite, atât din punct de vedere muzeografic, dar şi din punct de vedere al tehnicii de conservare şi restaurare, fac obiectul articolelor publicate sau prezentate în cadrul sesiunilor de comunicări ştiinţifice de specialiştii acestui laborator.Magie în laboratorul de restaurare al Muzeului Olteniei

 

sursa: lupamea.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.