DSP Dolj: ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA BPOC 16 NOIEMBRIE 2011

DSP Dolj: ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA BPOC 16 NOIEMBRIE 2011

688
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Bolii Pulmonare Cronice Obstructive, celebrată la data de 16 noiembrie se va desfăşura Campania de informare a populaţiei privind această boală, , având sloganul “NU E PREA TÂRZIU!”.
Pe plan mondial, 4% din populaţia globului (210 milioane de persoane, 90% provenind din ţări nedezvoltate sau în curs de dezvoltare) este afectată de BPOC, dintre care peste 50% nu ştiu că au boala (conform datelor precizate la Conferinţa de presă “BPOC pe înţelesul tuturor”, ce a marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva BPOC de pe 17 noiembrie 2010). Boala se situează pe locul 4 ca mortalitate (3 milioane de persoane decedează din cauza acestei afecţiuni în fiecare an – cca. 5% din numărul total de decese pe plan mondial).
În România se află aproximativ 1 milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC, dintre care cca. 100.000 în stadii avansate. Ţara noastră ocupă locul 3 în Europa la mortalitatea prin BPOC la bărbaţi.
In judeţul Dolj se afla in evidenţă 11817 bolnavi cu BPOC înregistrându-se o prevalenţă de 1686,9%ooo faţă de 1473,3, media pe ţară.
Scopul campaniei: conştientizarea populaţiei privind factorii de risc ai BPOC, educarea populaţiei în vederea recunoaşterii simptomelor bolii şi determinarea pacienţilor de a consulta medicul la primele semne de boală.
Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC a fost iniţiată în 2002.
Obiectivele campaniei sunt: creşterea numărului de persoane informate în legătură cu boala şi consecinţele ei, creşterea numărului de persoane care adoptă un stil de viaţă sănătos si creşterea adresabilităţii la medic.
Parteneri în realizarea campaniei: Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Crucea Roşie Dolj. Spitalul Clinic de boli infecţioase şi pneumoftiziologie Victor Babeş,Craiova
Activităţi propuse în cadrul campaniei: pregătirea şi distribuirea de materiale specifice temei, întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, informarea populaţiei ţintă cu privire la BPOC.
Date suplimentare – Dr.Narciza Dinica, telefon : 0771015675, website : www.dspdolj.ro ,rubrica „Educatie pentru sanatate”.

Purtător de cuvânt
Dr. Popescu Ştefan

 

Sursa: oltenasul.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.