Sectoare distincte în pieţe pentru producătorii şi intermediarii de legume – fructe

Sectoare distincte în pieţe pentru producătorii şi intermediarii de legume – fructe

356
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Producătorii de legume şi fructe au fost consultaţi în această toamnă cu privire la măsura sectorizării pieţelor, astfel încât să poată fi elaborat cât de curând un proiect de act normativ care să pună ordine în sectorul de comercializare. Deşi posibilitatea de a se crea o evidenţă clară a produselor de la cules până când ajung în plasa consumatorului nu i-a bucurat iniţial pe micii producători, asociaţiile profesionale susţin proiectul Ministerului Agriculturii.

 

„Este nevoie de o strategie pentru sectorul legume – fructe, pentru că a lipsit în aceşti 23 de ani, iar în ultimii ani se observă că şi ţăranii din economia de subzistenţă vor să devină într-adevăr fermieri”, a declarat Ion Păunel, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Olt.

Conform discuţiilor purtate până acum, proiectul vizează stabilirea condiţiilor în care un producător poate ieşi cu marfa pe piaţă, documentele de care are nevoie în funcţie de spaţiul de comercializare etc. În linii mari, procedura va decurge ca şi astăzi, micii producători obţinând carnetul de producător de la primărie. Pentru a ieşi pe piaţă cu o cantitate de până la 50 de kg, acest document este suficient. Pentru cantităţi mai mari însă va fi nevoie de un aviz al unei forme asociative cu recunoaştere naţională, care va emite în acest sens un certificat. Cu carnetul şi certificatul se poate vinde în pieţele de gross, pentru comercializarea direct către consumator fiind nevoie şi de un card. Acest card cuprinde toate datele produselor cu care se iese pe piaţă.

Producătorul va avea,  conform aceluiaşi proiect, posibilitatea să vândă în sectorul distinct amenajat în fiecare piaţă, astfel încât cumpărătorul să ştie că ce achiziţionează este produsul de la ţărani,  nu „roşia de grădină” care de cele mai multe ori, astăzi, este produsă în sere şi comercializată doar de către „samsari” sub această denumire. Teama principală a micilor producători este generată tocmai de acest control, producţia fiind toată justificată cu documente, în timp însă, spune Păunel, acesta va fi un mare avantaj.

 

„Faptul că producătorul va avea sectorul său nu înseamnă neapărat că trebuie să vândă la un preţ mai mic, neexistând adaosul comercial, pentru că se poate compensa prin calitate. De altfel, ar fi recomandabil să se îndrepte cât mai mulţi către sectorul ecologic, pentru că există cerere în creştere pe piaţă”, a mai spus reprezentantul producătorilor.

 

Sursa: gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.