Prioteasa: Spitalul de Urgenţă, “prioritate zero”, în perioada 2012-2016

Prioteasa: Spitalul de Urgenţă, “prioritate zero”, în perioada 2012-2016

696
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Președintele Consiliului Județean Dolj și lider al organizației județene a PSD, Ion Prioteasa, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, una dintre cele mai mari unități medicale din România,reprezintă „prioritatea zero” în strategia investițională a administrației județene în perioada 2012-2016.

Conferința de presă a fost susținută după o întâlnire pe care președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, alături de secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor Mihai Fifor, candidat USL în Colegiul 2 Senat Craiova, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Răzvan Vulcănescu și vicepreședintele CJ Cristinel Iovan, a avut-o cu peste 100 de cadre medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

„Ne-am întâlnit în mod special pentru a discuta câteva probleme din sectorul sănătății. Venim de la o întâlnire pe care am avut-o la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova cu peste 100 de cadre medicale cu care am vrut să stăm de vorbă despre problemele spitalului.

Așa cum se știe noi dorim să investim în acest spital. I-am cerut domnului secretar de stat în Ministerul Sănătății Răzvan Vulcănescu să transmită mai departe către conducerea ministerului că acest spital are nevoie de o însănătoșire urgentă, pentru că de 40 ani nu a mai avut loc o intervenție substanțială, atât în ceea ce privește reabilitarea, cât și în ceea ce privește dotarea. Punctul de referință al acestui mandat al nostru de patru ani este acest spital județean.

În felul acesta am transmis un mesaj cadrelor medicale că dorim să ne implicăm cu toată forța la spitalul județean, în reabilitarea lui, în rezolvarea unor probleme. De aceea ne dorim să avem Ministerul Sănătății alături de noi, cel puțin în ceea ce privește dotarea dacă nu chiar și în alte lucruri cu care ne-ar putea sprijini în viitor.

Suntem gata să abordăm o problemă spinoasă a spitalului care se referă la zona de urgență a unității medicale, ce are încă destule lacune. Specialiștii ne-au transmis că încă este nevoie de o intervenție aici și atunci, în curtea interioară din spatele Unității de Primiri Urgențe a spitalului, vom ridica o clădire de două etaje pe care o vom lega de UPU și în acest fel vom rezolva problemele de spațiu ale UPU. Ne gândim la o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați. Sperăm ca acest proiect să fie palpabil până la sfârșitul anului viitor.

O altă problemă urgentă pentru care spitalul nu poate să primească cel mai înalt grad în clasificarea Ministerului Sănătății și, pe cale de consecință, nu poate beneficia de circa 100 de miliarde de lei vechi, se referă la lipsa unei clinici de chirurgie cardiovasculară. Ne propunem să construim o clădire pe două etaje în fața Unității de Primiri Urgență, care să dețină o sală de operații și două saloane de câte 25 de paturi pentru pacienți.

Suntem pregătiți să depunem și să aplicăm pe fonduri europene un proiect privind anveloparea acestui spital, adică o abordare complexă a spitalului”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj și lider al organizației județene a PSD, Ion Prioteasa.

Secretarul de stat în MAI Mihai Fifor, candidat USL în Colegiul 2 Senat Craiova, a precizat în cadrul conferinței de presă că, în urma unor întâlniri ale conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova și Consiliul Județean Dolj, în urma cărora au fost identificate mai multe probleme care necesitau rezolvarea, a reușit să înlesnească o discuție cu conducerea Ministerului Sănătății, prin secretarul de stat Răzvan Vulcănescu.

„ Eu cred că a fost o întâlnire cât se poate de  bună pentru că am reușit să punem la aceiași masă conducerea spitalului și o parte din personalul medical al unității, Consiliul Județean Dolj și Ministerul Sănătății. Cadrele medicale au ridicat o serie de probleme legate de dotarea secțiilor acestui spital. Rezolvarea acestor probleme, corelate cu investițiile pe care Consiliul Județean Dolj le-a făcut sau urmează să le facă, oferă rețeta potrivită pentru ca acest spital să devină cu adevărat regional.

Acest tip de colaborări va continua, pentru că noi suntem alături de Ministerul Sănătății și lucrăm în comitetele consultative tematice pentru programarea 2014-2020, perioadă în care Ministerul Sănătății va gestiona fondurile europene pentru sistemul sanitar, lucru care nu s-a întâmplat până acum”, a declarat Mihai Fifor, candidat USL în Colegiul 2 Senat Craiova.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Răzvan Vulcănescu, a salutat implicarea autorităților județene în sectorul sanitar prin investițiile pe care le face, el afirmând că, în măsura posibilităților, ministerul va susține Consiliul Județean Dolj în demersurile investiționale pe care le face.

„Vreau să-l felicit pe domnul Ion Prioteasa pentru interesul pe care îl demonstrează pentru domeniul sănătății. Mă aflu astăzi alături de colegul meu din MAI, domnul secretar de stat Mihai Fifor, în calitate de colaboratori pentru ce dorim să construim în perioada următoare împreună cu Ministerul Afacerilor Europene, și care se va transforma, plecând de la prioritățile și necesitățile reale din sistem, în strategia din domeniul sănătății din intervalul 2013-2020. Această strategie va sta la baza finanțării sistemului sanitar din România în intervalul respectiv și va fi în deplină corelație cu Strategia Europa 2020. Spun acest lucru pentru că în perioada anterioară, din păcate, Ministerul Sănătății nu a deținut coordonarea proiectelor de pe fondurile structurale disponibile în intervalul 2007-2013. Noi salutăm astfel de demersuri pe care domnul președinte al CJ Dolj le-a prezentat și, în măsura în care putem, cu siguranță le vom susține”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Răzvan Vulcănescu.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cristinel Iovan a declarat: „Întâlnirea cu medicii spitalului reprezintă un punct zero pentru dezvoltarea acestei unități medicale. Consiliul Județean Dolj a investit în două mari proiecte regionale – Aeroportul Craiova și Spitalul Județean de Urgență. Sunt două proiecte care dezvoltă Oltenia. Ne bucură să avem alături de noi pe secretarul de stat Răzvan Vulcănescu, pentru că putem transmite mesajele și doleanțele noastre, ale medicilor de la spitalul județean Ministerului Sănătății.

Prezenţa domnului secretar se stat în cadrul Ministerului Sănătăţii ne oferă ocazia de a transmite o serie de doleanţe ale medicilor şi personalului medical de Spitalul județean şi, în acelaşi timp, ne confirmă că poate să existe un parteneriat între autoritatea locală şi Ministerul Sănătăţii. De ce este atât de complicat ceea ce se întâmplă la acest spital? Vorbim de o clădire care are o suprafaţă toată construită de 52.000 de mp. Dacă ar fi să facem o comparaţie şi să ne gândim că un bloc cu 4 etaje are 1.500 de mp, realizăm că vorbim de un cartier în care se află 40 de blocuri.

De-a lungul timpului am încercat să facem alături de specialiștii noștri o evaluare a costurilor legate de o reparație capitală a spitalului. Suma se apropie de 50 de milioane euro. Este clar că această sumă nu o putem acoperi de la bugetul județean sau de la Ministerul Sănătății și nici prin intermediul unui program european.

(…) În ceea ce privește investiția în spitalul județean încercăm să folosim cât mai bine ceea ce am învăţat în anii trecuţi – atragerea fondurilor europene. Ne bucurăm să constatăm că de această dată un alt minister – cel a Dezvoltării – din Guvernul Ponta se gândeşte la lansarea unui program de reabilitare termică unde noi sperăm că şi cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, care plăteşte o expertiză a cărei valoare se apropie de suma de 200.000 de euro, vom depune documentaţia pentru a atrage fondurile necesare anvelopării spitalului. Ca noutate, am putea merge şi cu un sistem de panouri solare care să asigure încălzirea apei menajere scăzând astfel costurile utilităţilor care sunt destul de mari.

De asemenea, mai apare un lucru pentru care acest spital trebuie să fie pregătit –unitatea SMURD la Craiova şi a unui elicopter care va sta în permanenţă aici, va presupune ca acele cazuri complicate care se întâmplă în alte judeţe din Oltenia, vor fi aduse în primă fază aici la Craiova. Spitalul trebuie să fie pregătit pentru preluarea acestor cazuri şi numai în situaţii excepţionale ele să fie duse mai departe la Bucureşti”, a declarat vicepreședintele CJ Dolj Cristinel Iovan.

La conferința de presă au participat directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, Florin Petrescu, și directorul medical al unității medicale, Dan Tarniță

 

BIROUL DE PRESĂ

 

Sursa: oltenasul.ro



2 COMENTARII

  1. #1
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     18-09-2008
    Locatie
     Orasul Leilor,Craiova
    Mesaje
    69

    Foarte rau o sa ajungem vai de noi

  2. #2
    Senior Member
    Data de inscriere
     03-06-2006
    Mesaje
    545

    Daca ar schimba si unii doctori de acolo ar fi super …

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.