Peste 5 milioane de euro pentru apă curată în Olt şi Dunăre

Peste 5 milioane de euro pentru apă curată în Olt şi Dunăre

310
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Utilităţi Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă şi de Canalizare „Oltul” este beneficiara unui proiect de mediu realizat în parteneriat cu municipalitatea Belene, regiunea Pleven – Bulgaria, în valoare de 5,8 milioane de euro, prin intermediul căruia se va achiziţiona un sistem electronic de monitorizare a apelor uzate deversate în sistemul de canalizare.

Părţii române îi revin cei mai mulţi bani din proiect, aproape 5,4 milioane de euro, partea bulgară optând pentru un sistem de monitorizare a calităţii aerului, pentru care se vor cheltui doar 463.285 euro. Ieri, în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean – Marius Oprescu, a viceprimarului Slatinei – Minel Prina şi a reprezentanţilor ADI Oltul, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţiei Slatina a avut loc lansarea proiectului întocmit în urmă cu patru ani, pentru care contractul de finanţare s-a semnat în aprilie 2012.

Următoarea etapă este pregătirea licitaţiei pentru achiziţionarea sistemului electronic de monitorizare a apelor uzate, monitorizare care presupune instalarea unei reţele de senzori în anumite puncte sensibile ale reţelei de canalizare. Senzorii mobili se pot muta în oricare alte puncte ale reţelelor de canalizare considerate vulnerabile. Tot în cadrul proiectului va fi achiziţionat şi un laborator mobil de analize chimice şi un sistem informatic specializat în interpretarea datelor recepţionate de la senzori, precum şi în comunicarea acestor informaţii către centrul de monitorizare, iar în situaţia identificării poluanţilor şi/sau a poluatorilor, către echipele de intervenţie şi către instituţiile abilitate în soluţionarea unor astfel de incidente.

Rezultatul final va fi siguranţa că apa deversată în Olt şi mai departe în Dunăre nu este poluată, la acest moment singurele analize care se realizează fiind cele efectuate periodic, prin sondaj, de Sistemul de Gospodărire a Apelor.

Pe componenta mediu, în ultimii ani au fost aduşi în judeţ peste 130 milioane euro, bani investiţi în extinderea sistemului de ape şi ape uzate, în realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor menajere (proiect aflat în faza de licitaţie pentru construcţia noii gropi ecologice de gunoi) şi în conservarea biodiversităţii.

Sursa: gazetanoua.ro



1 COMENTARIU

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     26-02-2012
    Mesaje
    25

    Sunt de acord! tzara de poluatori ce suntem!!!

    Edited by MOD - Semnatura. Forumul permite si crearea unei semnaturi care sa apara la sfarsitul mesajelor tale; aceasta ar trebui sa fie o fraza scurta, un citat celebru, eventual o gluma, dar care sa nu aiba dimensiuni prea mari; Deasemenea nu sunt permise link-uri directe sau tag-uri catre: site-uri, anunturi de mica publicitate, publicitate de orice fel; Ne rezervam dreptul de a edita semnaturile ce incalca regulamentul forumului fara a avertiza utilizatorul;

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.