Biblioteca Aman: Comemorarea a 125 de ani de la moartea lui Petre...

Biblioteca Aman: Comemorarea a 125 de ani de la moartea lui Petre Ispirescu (1830 – 1887)

433
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, secţia Mediateca şi American Corner Craiova vă invită să participaţi la activităţile desfăşurate pentru a comemora 125 de ani de la moartea marelui scriitor, povestitor, folclorist, editor şi tipograf român Petre Ispirescu.
Joi, 22 noiembrie 2012, ora: 12:00 la Sala Marin Sorescu va avea loc vizionarea filmului de animaţie adaptat după basmul cu acelaşi nume: Prâslea cel Voinic şi merele de aur.
Participă elevii grupei pregătitoare de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, coordonaţi de învăţător Silvia Măricuţoiu.
Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 11:30 la Sala Marin Sorescu va avea loc vizionarea filmului de animaţie adaptat după basmul cu acelaşi nume: Greuceanu.
Participă elevii clasei a III-a A de la Şcoala Gimnazială „Decebal”, coordonaţi de învăţător Stela Petrescu.
Petre Ispirescu (n. ianuarie 1830, București — d. 21 noiembrie 1887) a rămas în istoria literaturii române datorită activitații sale de culegător de basme populare românești pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Dintre basmele culese şi repovestite de el nu putem să nu amintim: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Aleodor Împărat, Înşir-te mărgăritari, Prâslea cel Voinic şi merele de aur, Greuceanu, Cotoşman Năzdrăvanu, Zăna zănelor sau Fata săracului cea isteaţă.
În 1862, Ispirescu a publicat primele șase basme culese de el, în Țăranul român, la îndemnul lui Nicolae Filimon. Este vorba de basmele Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte, Prâslea cel voinic și merele de aur, Balaurul cel cu șapte capete, Fata de împărat și pescarul și Fiul vânătorului. Ele au fost reunite apoi, împreună cu altele, în prima sa culegere de basme, astăzi devenită o raritate bibliografică.

 

 

Sursa: oltenasul.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.