Fără reţete electronice până la începutul săptămânii viitoare

Fără reţete electronice până la începutul săptămânii viitoare

719
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Medicii de familie şi medicii din unităţile sanitare vor emite de astăzi şi până luni, 26 noiembrie, doar reţete clasice, iar farmaciile şi furnizorii de dispozitive medicale nu pot elibera, în aceeaşi perioadă, medicamente în baza reţetelor electronice. Motivul este oprirea temporară a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) şi Sistemului Informatic Prescripţia Electronică (SIPE), de astăzi, ora 18.00, până luni dimineaţă, ora 7.00, în vederea desfăşurării activităţilor de instalare necesare pregătirii intrării în funcţiune a cardului naţional de asigurări de sănătate.

Farmaciştii vor primi reţetele în formatul vechi, pe care le pot opera în sistem de-abia de la începutul săptămânii viitoare. Dacă pentru reţetele eliberate pentru boli cronice nu sunt probleme, acestea având valabilitate 30 de zile, reţetele eliberate pentru suferinţele acute trebuie să ajungă la farmacie în cel mult 48 de ore. Teoretic, nici măcar cele în format vechi, dacă se introduc în SIUI pe loc, nu ar putea fi onorate, CJAS anunţând, în schimb, că se permite eliberarea de medicamente în baza acestora.

 

Pe de altă parte, pregătirea introducerii cardului naţional de asigurări de sănătate se aşteaptă de mai bine de cinci ani. În fiecare an s-a dat drept sigură operarea acestuia începând cu anul următor, fără să se treacă însă la fapte. Cardul de asigurări de sănătate va fi dovada pacientului că este asigurat, pe care o prezintă la orice furnizor de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale. În cip-ul acestuia sunt stocate date de identificare ale posesorului, datele medicului de familie, diagnostice medicale cu risc vital şi afecţiuni cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe şi celule după deces etc. acest card poate fi folosit doar pe teritoriul României şi se emite asiguraţilor în vârstă de peste 18 ani.

Sursa: gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.