1.200 de craioveni au vizitat „Universul și sistemul solar”

1.200 de craioveni au vizitat „Universul și sistemul solar”

2.390
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

 În perioada 5 – 9 decembrie, Muzeul Olteniei a permis accesul gratuit al craiovenilor la Secția de Științele Naturii și implicit vizitarea celor trei expoziții „Terra fosiliss”, „Ecosistemele Olteniei” și „Univesrul și sistemul nostru solar”.

De miercuri, 5 decembrie, și până duminică, 9 decembrie, aproximativ 1.200 de persoane au trecut pragul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei. De la copiii de 3 ani până la persoanele de peste 70 de ani, cu toții s-au bucurat de expozițiile amplasate pe cele 3 etaje ale secției. „Am auzit că este intrarea gratuită și am venit și noi, am zis să profităm de ocazia oferită, nu mai văzusem așa ceva, toate expozițiile au fost frumoase”, a spus Maria, pensionară. Începând cu oasele de mamut și cele de urs de peșteră, continuând cu păsările, animale și pietrele semiprețioase din Oltenia și Delta Dunării, și terminând cu Soarele și meteoriții de la ultimul etaj al Secției de Științele Naturii, craiovenii au apreciat efortul depus de angajații și conducerea Muzeului Olteniei în amenajarea celor trei expoziții. Cel mai mare succes l-a avut expoziția „Universul și sistemul nostru solar” unde oltenii au văzut butaforiile tridimensionale ale soarelui, planetelor dar și cea a unui vulcan de pe o altă planetă. Bucățile de meteoriți descoperite la Sopot, Dolj, au fost printre preferatele adulților în timp ce copiii au preferat Planetarium. „Am văzut la muzeu multe lucruri, oase de un fel de dinozaur, păsări, un vulcan, cea mai interesantă parte a fost cea de la ultimul etaj. Mi-a plăcut filmulețul în care ni se spunea de cele 9 planete”, a mărturisit Elena, elevă în clasa I. „Mie mi-au plăcut cel mai mult oasele de urs, erau foarte mari”, a adăugat Andrei. Au fost vizionate mai multe filmulețe printre care „Două bucăți de sticlă”, cel mai solicitat fiind „Alma”, un filmuleț dedicat celor mici. În timpul săptămânii au vizitat secția Muzeului Olteniei șase grupuri de copii de clase primare și de generală împreună cu profesorii sau învățătorii.

Weekend încărcat la muzeu

Peste 450 de persoane au vizitat expozițiile de la Muzeul Olteniei sâmbătă  și duminică. „Sâmbătă au venit 200 de vizitatori iar duminică 260, au fost și grupuri de elevi dar și vizitatori individuali. În mod permanent publicul dominant sunt copii, zona Craiovei nefiind o zonă turistică cei mai mulți vizitatori sunt elevii care vin în grupuri organizate, ne-am bucurat să vedem în această perioadă mulți studenți”, a spus Olivia Cioboiu, muzeograf. Cele trei expoziții ale Secției de Științele Naturii sunt permanente, publicul oltean este invitat să viziteze muzeul și în perioada următoare, taxa de vizitare va fi redusă în perioada sărbătorilor.

Vulcani, comete şi meteoriţi

Noua expoziție permanentă a Muzeului Olteniei, „Universul și sistemul nostru solar”, oferă publicului oltean o viziune deosebită asupra universului. Vizitatorii vor fi încântați de panourile din care se pot afla numeroase informații despre planete, sistemul solar, Caleea Lactee, asteroizi, comete și meteoriți. Muzeul oferă și o butaforie reprezentând vulcanii de pe alte planete, butaforii ale sistemului solar realizate tridimensional, 3 fragmente de meteorit prăbușit în perioada interbelică la Sopot, Dolj, o reproducere la scara 1/1 a modului spațial care l-a dus pe Neil Amstrong pe lună în 1969. Piesa de rezistență a expoziției o reprezintă Planetarium care are o capacitate de 25 de locuri, acolo sunt expuse 5 filme a câte 40 de minute fiecare, destinate atât adulților cât și copiilor. Filmele destinate copiilor sunt sub forma unor desene animate, având ca temă universul și sistemul solar. Craiovenii pot să viziteze ecosistemele României la etajul I al Secției de Științele Naturii, unde sunt expuse fauna și flora ecosistemelor din Lunca Dunării, pădurea de zăvoi și din zona montană și alpină. La parterul secției este expusă o colecție paleontologică care numără peste 16.000 de piese dintre care enumerăm impresiuni de plante fosile diversificate, eșantioane de floră și cochilii de amoniți cu o vechime de 150-165 milioane de ani. Proiectul dezvoltat de Muzeul Olteniei a ajuns la o valoare de 1 milion de euro pentru cele 2 expoziții ”Terra fossilis” și „Universul și sistemul nostru solar”, sumă provenită din fonduri europene și fonduri de la Consiliul Județean Dolj.

 

Sursa: lupamea.ro



3 COMENTARII

  1. #1
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-09-2009
    Mesaje
    294

    Domnule, ale dracu’ butaforii…

  2. #2
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     18-09-2008
    Locatie
     Orasul Leilor,Craiova
    Mesaje
    127

    Interesant am fost si eu

  3. #3
    A%%
    Member
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    219
    Citat Mesaj initiat de June
    Domnule, ale dracu’ butaforii…

    De speriat
    Or fi chinezesti?

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.