Dan Mogoş: Pentru consiliile locale din Dolj avem 50% din banii împărţiţi...

Dan Mogoş: Pentru consiliile locale din Dolj avem 50% din banii împărţiţi anul trecut

409
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Dan Mogoş, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Dolj, în conferinţa de presă de ieri, a vorbit despre bugetul judeţului, făcând o comparaţie cu cel din anii trecuţi. Acesta a afirmat că “situaţia economică a României este departe de a se îndrepta”, şi creşterea economică există “decât în statisticile unor domni de la Guvern.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, liberalul Dan Mogoş, a afirmat ieri că în ultimii ani, România a mers din ce în ce mai prost din vina actualului Guvern. USL a venit cu soluţii clare de redresare a economie, dar actuala putere a refuzat sistematic dialogul. “Situaţia dezastruoasă în care ne regăsim acum cred că priveşte întreaga Românie, începând cu societatea civilă şi terminând cu clasa politică. Situaţia este departe de a se îndrepta, creşterea economică nu există decât în statisticile unor domni din Guvern”, a spus Dan Mogoş. Consiliile locale vor primii în acest an jumătate din sumele alocate în 2011. “La nivelul judeţului Dolj, pe legea modificată, bugetul se împarte pe două secţiuni: cea de funcţionare şi de dezvoltare. Actualul guvern a spus tot timpul că împrumută bani şi de la FMI şi că orientează toţi banii către investiţii. Bugetul pentru secţiunea de dezvoltare este la sub 70% în 2012 faţă de bugetul anului 2011. În anul 2011, pentru dezvoltare au fost 52 de milioane de lei în cont, în acest an 36. Dacă cineva vine la ora actuală şi spune că România înregistrează o creştere economică şi că nivelul investiţiilor va creşte în 2012, vreau să vă spun că, de fapt, situaţia stă exact invers. Din punct de vedere al sumelor cheltuite şi alocate de consiliul judeţean pentru consiliile locale, situaţia stă în felul următor: în 2008, Consiliul Judeţean Dolj a împărţit 870 de milioane, în anul 2009 a împărţit 520 de milioane, în anul 2010 460, în 2011 – 390, iar în 2012 – 20. Practic, pentru consiliile locale din Dolj avem 50% din banii împărţiţi anul trecut. Nu cred că în aceste condiţii se poate face o dezvoltare şi investiţii în infrastructură”, a spus Mogoş.

“Guvernul nu a renunţat la plata TVA-ului de către autorităţile publice locale”

În acest an vor avea probleme grave primăriile care sunt obligate să asigurarea cofinanţarea la proiectele din fonduri europene, care vor fi obligate să se împrumute la bănci. “La nivelul bugetului propriu al Consiliului Judeţean în 2010 şi 2011, primele 10 proiecte au însumat 81 de milioane de euro, la care Consiliul Judeţean a contribuit cu 3,5 milioane. Tot timpul am sfătuit primarii din judeţul Dolj, indiferent de coloratură, să se ducă şi să acceseze fonduri europene, aşa cum a făcut şi Consiliul Judeţean. Nici până la această oră, Guvernul nu a renunţat la plata TVA-ului de către autorităţile publice locale. Aceşti oameni nu au banii necesari, pentru cofinanţare. Merg să se împrumute în bănci. Cred că Guvernul României ar putea să facă mult mai mult pentru primării, dar este rea voinţă”, a conchis Dan Mogoş.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.