Craiova: Consilierii locali au votat menţinerea nivelului taxelor şi impozitelor

Craiova: Consilierii locali au votat menţinerea nivelului taxelor şi impozitelor

465
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Ultima şedinţă a Consiliului Local Craiova din 2012 a început cu un moment de reculegere pentru tinerii care au murit în urmă cu 23 de ani, la Revoluţie. Cele câteva secunde solemne au fost precedate de un alt moment, de data aceasta în spiritul sărbătorilor de iarnă: un grup de colindători a interpretat câteva cântece de la balconul Primăriei.

În ceea ce priveşte ordinea de zi a şedinţei de azi, încă de la primul punct – pentru aprobarea taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2013 – au apărut discuţii.
Consilierul local Pavel Badea a afirmat că, pentru a atrage investitori în oraş este necesar ca cel puţin impozitele pentru persoanele juridice să fie mai mici. „Craiova este în concurență cu alte orașe mari petru investitori, este foarte important să înțelegem că investitorii merg acolo unde există facilități. Facilitatea fiscală este primordială. Dacă alte orașe vin cu impozite și taxe mai mici, investitorii aleg să își facă sediul acolo. Trebuie să găsim posibilități de a crea facilități celor care investesc în Craiova. Amendamentul meu este de scădere a impozitului pe clădiri al persoanelor juridice, cuantumul rămâne la latitudinea executivului„, a explicat Badea.

La rândul său, Cristina Calagiu, viceprimarul Craiovei, a intervenit, spunând că propunerea poate fi luată în calcul pentru viitor, întrucât acum „trebuie să avem niște calcule finale pe acest an şi atunci vom vedea ce posibilități sunt, pentru a vedea cum se poate construi bugetul„.

Această discuție nu și-ar fi avut rostul astăzi, se creează o confuzie clară între majorare și indexare„, a afirmat şi Ionel Pană.

Nicoleta Miulescu: „Legea fiscală spune că noi avem un termen în care trebuie să adoptăm aceste taxe și impozite pe anul fiscal, noi venim cu un proiect în care propunem menținerea nivelului impozabil, nu putem să vorbim de o majorare sau o indexare fără o adoptare„.

Viceprimarul Florentin Tudor le-a cerut şi el specialiştilor din sală ce presupune indexarea de 16%, iar directorul de la Taxe și impozite, Ionel Petrescu, a venit cu precizările: „În ceea ce privește indexarea, aceasta se face în urma hotărârii de guvern, o dată la trei ani. Indexarea este o aliniere la cursul leului, dispusă de Guvern, care intră în vigoare la data publicării. Nu se poate pune problema să stabilim acum această indexare, până nu se publică în Monitorul Oficial„.

Cum amendamentele propuse la acest punct nu au fost adoptate, proiectul a fost votat în forma inițială, respectiv taxele şi impozitele din 2013 vor fi menţinute la nivelul lui 2012.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.