De Bobotează, diferite obiceiuri în tot Doljul

De Bobotează, diferite obiceiuri în tot Doljul

830
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Astăzi, de Sărbătoarea Botezului Domnului, în mai multe localităţi ale judeţului se petrec diferite obiceiuri, de la botezul animalelor din grajduri, până la salturi în apa rece a Dunării, pentru a obţine crucea aruncată de preoţi. Ziua se încheie cu “Păzitul fântânilor”.

În ziua de Bobotează, în mai multe localităţi din Dolj au loc diferite obiceiuri. Dacă majoritatea oamenilor preferă să meargă la biserică, pentru a lua apă sfinţită, în Băileşti, de exemplu, are loc o manifestare denumită “Botezul cailor”. Gospodarii îşi scot animalele din grajduri, merg în centrul oraşului, unde un preot botează toate exemplarele.

La Cetate, dar şi în alte localităţi riverane, tinerii se strâng pe malul Dunării şi sar în apă, pentru a aduce pe pământ crucea aruncată de preoţi.

Tot în ziua de Bobotează, spre seară, în multe localităţi are loc “Păzitul fântânilor”, obicei despre care se crede că are darul de a feri fântânile oamenilor de spurcăciune.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.