Slătinenii au bătut un nou record! Peste 5.000 de oameni au cântat...

Slătinenii au bătut un nou record! Peste 5.000 de oameni au cântat Imnul de stat

452
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Moment unic, joi, de Ziua Unirii, pe Esplanada Slatina! Din piepturile a mii de slătineni a răsunat „Deşteaptă-te, române!”, Imnul de stat, oamenii reuşind să bată un nou record pentru cel mai mare cor din România. Tonul imnului a fost dat de îndrăgita interpretă Alina Dorobanţu. Slătinenii au cântat primele patru strofe ale Imnului şi au fluturat steaguri tricolore.

Organizatorii au împărţit 4.747 de certificate de participare, însă mulţi dintre cei prezenţi pe Esplanadă nu au avut acest document, recordul fiind astfel stabilit fără problemă. Ultimul certificat a fost înmânat primarului interimar al Slatinei, Minel Prina.

 

„Încă o dată mulţumesc că aţi venit într-un număr atât de mare. Am aici ultimul certificat, al meu, 4.747, dar dacă ridicaţi mâinile, veţi vedea că jumătate nu aveţi. Suntem peste 8.000 de oameni aici, în piaţă, să intonăm imnul nostru”, a declarat Prina.

 

Printre recordmeni s-au aflat şi preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, vicepreşedintele CJ Olt Marius Oprescu, dar şi parlamentarii Darius Vâlcov, Daniel Bărbulescu, Emil Moţ şi Virgil Delureanu, care au cântat alături de slătineni.

Prina, plecăciune în faţa slătinenilor

Primarul interimar Prina le-a mulţumit celor prezenţi pentru că au ajutat Slatina să intre în istorie prin noul record stabilit. El le-a reamintit că au reuşit să mai stabilească un record, în aceeaşi zi, în urmă cu şapte ani.

 

„La mulţi ani, slătineni! La mulţi ani, români! Istoria i-a răsplătit întotdeauna pe cei curajoşi. I-a răsplătit pe români la 1859, când au avut curajul să se unească. I-a răsplătit pe slătineni în 2006, când au făcut cea mai mare euro-horă a Unirii. Îi răsplăteşte din nou astăzi pentru cel mai mare cor care a intonat Imnul de stat şi pentru aceste lucru meritaţi respectul meu şi mă înclin în faţa dumneavoastră”, a mai spus Prina.

La Slatina a fost preparată în toamna anului trecut cea mai mare ciorbă de praz din ţară, iar pe 1 decembrie a fost arborat cel mai mare steag din România.

„Vor urma opt ani frumoşi pentru Slatina”

În anul 2006, tot pe 24 ianuarie, Slatina a intrat în Guinness World Record, după ce în centrul oraşului a fost formată cea mai mare horă din lume, în care s-au prins 13.820 de participanţi.

Senatorul Darius Vâlcov se afla pe atunci la primul mandat de primar, iar acum îi doreşte urmaşului său în fruntea municipalităţii ca noul record bătut să-l facă să nu-i dezamăgească pe slătineni.

 

„Mă simt foarte bine şi de fiecare dată am emoţii când apar în faţa slătinenilor şi mai ales de Ziua Unirii. Pe Minel Prina oamenii l-au primit aşa cum se şi comportă de când este în slujba cetăţenilor-foarte bine, pentru că nici el nu i-a dezamăgit niciodată pe slătineni. Sunt sigur că vor urma opt ani foarte frumoşi pentru Slatina, şi Minel Prina îşi va face cu prisosinţă datoria de primar. Astăzi a organizat aceste manifestări foarte frumos, a fost un moment emoţionant, mă bucur mult că s-a bătut un nou record şi mă bucur că slătinenii sunt uniţi şi se simt bine în pielea lor şi în oraşul lor. Sunt mândru că Slatina va fi pe prima pagină a ziarelor şi cu această ocazie”, a declarat Vâlcov.

1.500 de porţii de sărmăluţe, 250 de litri de vin

La finalul manifestărilor, slătinenii au fost serviţi cu sărmăluţe şi mămăliguţă, alături de un pahar de vin fiert, municipalitatea pregătind 1.500 de porţii de mâncare. Porţii de sarmale au fost împărţite de viceprimarul Slatinei, Mihaela Stana.

 

„Această zi reprezintă un moment foarte important nu numai în istoria României, dar şi în istoria localităţii Slatina, pentru că, aşa cum ne-am obişnuit, la Zilele Slatinei, «Slatina, dragostea mea», încercăm să organizăm un eveniment inedit ca să rămână înscris în cartea de aur a municipiului. În 2006 am intrat în Cartea Recordurilor cu euro-hora Unirii, acum intrăm într-o carte a recordurilor româneşti cu imnul de stat al României intonat de cei mai mulţi corişti. Am pregătit 1.500 de porţii, 3.000 de sarmale, asta însemnând 100 de kilograme de carne de porc, 40 de kilograme de afumătură, 35 de kilograme de orez, 50 de litri de ulei, vreo zece kilograme de sare, cimbru, foi de dafin. Vorbim şi de 250 de litri de vin fiert pentru că este foarte frig”, a declarat Mihaela Stana.

Ceremonie pentru marcarea Zilei Unirii

Înainte de a bate recordul pentru cel mai mare cor, autorităţile au depus coroane de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza şi s-au prins în Hora Unirii. De asemenea, un sobor de preoţi, condus de episcopul Sebastian, a susţinut o slujbă de pomenire.

Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt, a vorbit despre însemnătatea momentului în istoria naţională.

 

„Să fii patriot nu înseamnă numai să-ţi iubeşti ţara, ci mai ales să iubeşti şi să-i cunoşti istoria. Pe 24 ianuarie 1859 s-a scris o pagină de istorie importantă pentru naţiunea noastră şi astăzi le acordăm respectul cuvenit celor care au trudit pentru idealul românilor de atunci. Aniversăm astăzi împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, piatra de temelie pentru făurirea României Moderne, act hotărâtor în istoria românilor, desăvârşit în 1918 prin unirea tuturor românilor într-un singur stat cu o singură naţiune puternică”, a declarat Stănescu.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.