Administrația Bazinală de Apă Jiu subliniază importanța „Zilei Mondiale a Zonelor Umede”

Administrația Bazinală de Apă Jiu subliniază importanța „Zilei Mondiale a Zonelor Umede”

542
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

La 25 ianuarie 1991 România a aderat la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Prin aceasta, s-au creat premisele menţinerii caracterului ecologic şi gestionării sustenabile a acestor zone cu o valoare faunistică şi floristică inestimabilă.
Tema din acest an sub egida căreia se desfășoară Ziua Mondială a Zonelor Umede, “Zonele umede și gestionarea apei” reflectă interdependența dintre apă și zonele umede precum și rolul – cheie pe care îl joacă aceste zone, dar reprezintă și o bună oportunitate de subliniere a beneficiilor pe care aceste ecosisteme le pun în slujba societății umane și de a întreprinde acțiuni de conștientizare a publicului larg asupra valorilor și beneficiilor zonelor umede și a Convenției Ramsar.

În contextul devizei acestui eveniment pentru anul 2013, Administratia Bazinală de Apă Jiu a început, încă de ieri, 31 ianuarie 2013, desfășurarea a diverse activităţi în unitățile de învățământ partenere. Astfel, specialiștii A.B.A Jiu au fost prezenți, ieri, la Școala Generală nr. 29 N. Romanescu unde au dezbătut împreună cu elevii din clasele I-VIII de la EcoȘcoala tema “Importanța zonelor umede pentru activitatea gospodăririi apelor”. Totodata, elevii au realizat o expozitie – colaj de desene ce evidențiau Zonele Umede și importanța acestora.
În zilele următoare specialiștii A.B.A Jiu vor susține lecții deschise de educaţie ecologică la Şcoala nr. 12 “Decebal” Craiova și Şcoala cu clasele I-VIII “Marin Sorescu” Bulzeşti mizând pe faptul că tinerii vor conştientiza efectele unui comportament iresponsabil faţă de zonele umede şi mediul înconjurător şi vor lua atitudine atunci când vor sesiza un astfel de comportament.
Convenţia, cunoscută şi sub numele de „Convenţia Ramsar”, este un tratat interguvernamental care asigură cadrul de acţiune la nivel naţional şi internaţional, în vederea conservării şi utilizării raţionale a zonelor umede şi a resurselor acestora. Tratatul a fost adoptat în 2 februarie 1971 în oraşul iranian Ramsar şi a intrat în vigoare în 1975, fiind singurul tratat global de mediu care se ocupă de un ecosistem special, iar ţările membre ale Convenţiei acoperă toate regiunile geografice ale planetei.
Membrii Ramsar s-au angajat să desemneze zonele umede potrivite pentru Lista zonelor umede de importanţă internaţională („Lista Ramsar”) şi să asigure gospodărirea lor eficientă, să conlucreze în direcţia utilizării raţionale a tuturor zonelor umede prin intermediul utilizării unor politici adecvate, a legislaţiei, acţiunilor de management şi educaţie publică, precum şi să coopereze la nivel internaţional cu privire la zonele umede transfrontaliere, sisteme partajate de zone umede, specii comune şi proiecte de dezvoltare care pot afecta zonele umede. La nivelul întregii ţări există un număr de 8 situri Ramsar recunoscute, acoperind o suprafaţă de 824.897 ha, cel mai mare fiind Delta Dunării – 647.000 ha. Cele 8 situri ramsar sunt: Parcul Natural Comana (25.10.2011- Giurgiu), Delta Dunării (21.05.1991- Tulcea), Complexul Piscicol Dumbrăviţa (02.02.2006 –Transilvania), Parcul Natural Porţile de Fier (18.01.2011-Caraş Severin), Lacul Techirghiol (23.03.2006- Constanţa), Lunca Mureşului (02.02.2006 –Arad), Tinovul Poiana Stampei (25.10.2011 -Suceava ) și Insula Mică a Brăilei (15.06.2001 –Brăila).



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.