Speranţe de reabilitare a sistemului de irigaţii în sudul judeţului

Speranţe de reabilitare a sistemului de irigaţii în sudul judeţului

313
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Primarii din Corabia, Orlea, Izbiceni, Giuvărăşti şi Tia-Mare, fermieri, preşedinţi de societăţi agricole, membri ai organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii au fost invitaţi, sâmbătă, în sala de şedinţe a Primăriei Corabia, la o întâlnire cu deputatul Alexandru Stănescu şi directorul Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, Adi Barbu, pentru a discuta despre oportunitatea repunerii în funcţiune a sistemelor de irigaţii.

Fermierii din această zonă, în parte membri în asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii (UAI), înţeleg importanţa asigurării sursei de apă pentru irigarea suprafeţelor, dar n-au găsit calea pentru asigurarea finanţării. Sâmbătă au fost îndrumaţi de către directorul ANIF să urmărească atent anunţul pentru o nouă sesiune de depunere de proiecte pe „Măsura 125 – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole şi silvice” şi mai ales să acţioneze ca asociaţi, pentru a putea suporta costurile repunerii în funcţiune a vechiului sistem.

 

„Cred că pe terasa Corabia se poate iriga la un preţ foarte bun, avem 33 de mii de hectare suprafaţă netă în această zonă. Trebuie să fiţi uniţi şi să accesaţi proiectele pe Măsura 125. Cartea mea de vizită va fi pornirea sistemului de irigaţii”, a declarat Adi Barbu.

La acest moment, deşi degradat în parte în anii de conservare,  sistemul ar putea fi pus în folosinţă, a declarat Barbu, numai că doar la solicitarea fermierilor. Staţiile de bază, prin care se realizează alimentarea şi repomparea, aflate în proprietatea statului, pot fi reparate, doar că staţiile de punere sub presiune, aflate în proprietatea UAI-urilor, necesită costuri considerabile pentru bugetul producătorilor.

 

„Ceea ce ţine de ANIF se rezolvă chiar şi astăzi, cu mici reparaţii. Problema este că nu mai au cu ce să-şi tragă apa din canale”, a spus Barbu.

 

În zona de sud a judeţului lucrurile ar fi mai simple decât în alte zone, pentru că şi costurile, generate de consumul de energie electrică pentru pomparea apei, sunt mai mici. Agricultorii ar plăti între 84 şi 193 de lei pentru mia de metri cubi utilizată (care asigură aproape două udări la hectar), însă în alte zone ale judeţului, încadrate nu în treapta I, ci III sau IV, cheltuielile cresc pentru că efortul de pompare şi repompare este mai mare.

Anul trecut comenzile pentru asigurarea apei pe canal au venit doar din zona Drăgăneşti, de la proprietarii de orezării, iar pentru o suprafaţă mică, 200 de hectare, din zona Sadova – Corabia. S-au făcut în schimb paşi importanţi la Cioroiu şi Fărcaşele, unde s-a accesat Măsura 125 pentru partea care revine agricultorilor, şi este pe cale de a fi implementat un al treilea.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.