Decanul de vârstă al meşterilor populari din Olt a împlinit 96 de...

Decanul de vârstă al meşterilor populari din Olt a împlinit 96 de ani

312
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Plin de viaţă ca de obicei, Nea Nica nu trădează cei 96 de ani pe care tocmai i-a împlinit. Este permanent înconjurat de lucrurile sale dragi, create sau adunate de-a lungul vieţii şi reunite sub numele „Muzeul Sătesc Chilia” şi îşi deschide cu bucurie inima tuturor celor care trec pragul muzeului căruia acesta i-a pus bazele în 1979, dându-le sfaturi despre viaţă şi împărtăşindu-le secretul longevităţii sale. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, în 7 februarie, când oaspeţi din toate colţurile ţării au venit la muzeul din satul Chilia, comuna Făgeţelu, pentru a-l felicita cu ocazia zilei de naştere. Meşterul popular i-a plimbat prin toate încăperile muzeului, locul care îi este cel mai drag, arătându-le invitaţilor atât lucrări realizate de el, cât şi diverse piese adunate de-a lungul timpului: porturi populare, un război de ţesut, un car de lemn, unelte din fier şi lemn, pe care le-a păstrat pentru a le lăsa moştenire urmaşilor. După turul muzeului, fiica lui Nea Nica le-a vorbit celor prezenţi despre pasiunea meşterului, iar oaspeţii s-au întrecut în cuvinte frumoase la adresa sărbătoritului, povestind cum l-au cunoscut şi urându-i creatorului popular viaţă lungă şi plină de bucurii.

 

„A devenit extrem de atras de artă, de frumos, după ce l-a cunoscut personal pe Dimitrie Gusti, fondatorul Muzeului Satului din Bucureşti. După finalizarea studiilor a lucrat mai întâi la Muzeul Goleşti, din Argeş. Chiar dacă i s-a oferit şansa de a rămâne acolo, a preferat să vină în localitatea natală. Au trecut de atunci 34 de ani, perioadă în care a creat şi a adunat numeroase lucrări din zona podişului Cotmeana şi le-a depus pe toate în muzeul din Făgeţelu. Nu se odihneşte nici acum, ba mai mult, se plânge că nu are materie primă suficientă pentru a face tot ceea ce-şi doreşte”, a explicat Nuşa Cantemir, fiica lui Nea Nica.

Veterani de război, alături de meşterul din Făgeţelu

Printre cei care au vrut să fie alături de Nea Nica la ceas aniversar s-au numărat oameni de cultură, numeroşi admiratori ai tradiţiilor populare, dar şi mai mulţi veterani de război, camarazi de arme, prieteni vechi sau mai noi ai „sfinxului de la Chilia”.

„L-am cunoscut pe Nea Nica în urmă cu patru ani, când am vizitat pentru prima dată muzeul din Făgeţelu, la invitaţia fiicei acestuia. Am rămas impresionat de munca depusă de acest bătrân ostaş al ţării, care şi-a apărat şi demnitatea, atunci când a fost pe front, dar şi-a onorat şi localitatea, prin uimitoarele lucrări pe care le-a făcut şi prin muzeul pe care l-a creat. Am revenit de atunci în fiecare an şi am plecat de fiecare dată cu inima bogată. Îi urez multă sănătate, fericire şi îmi doresc să ne întâlnim când o să împlinească el 100 de ani şi eu 97 de ani”, a declarat generalul de brigadă în retragere Stan Marin Niţu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Argeş.

 

Mai mult, creatorul popular a avut parte şi de numeroase surprize. Printre cadourile care i-au fost oferite cu ocazia împlinirii a 96 de ani s-a numărat şi o mini-expoziţie de fotografie, formată din lucrări în care personaje centrale sunt Nea Nica şi sculpturile sale.

O viaţă în slujba tradiţiilor

Creatorul popular Nicolae M. Nica s-a născut în 7 februarie 1917 în satul Chilia, din Făgeţelu Oltului, într-o familie de ţărani harnici. A luat parte la cel de-Al Doilea Război Mondial, având gradul de sergent, distingându-se prin curaj şi fermitate în îndeplinirea ordinelor de luptă. La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol este dat dispărut, însă în realitate cade prizonier şi cunoaşte pe parcursul a 5 ani tragediile şi ororile lagărelor ruseşti. La 25 mai 1948 este eliberat din prizonierat şi revine în ţară.

Între 1959-1962 urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, specializarea sculptură, pe care a absolvit-o în 1963. După 1965 se dedică activităţii de cercetare şi colecţionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a înfiinţat la 1 iunie 1979 Muzeul Sătesc din Chilia, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.

A participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări cultural-artistice judeţene, naţionale şi internaţionale, de fiecare dată reprezentând cu onoare judeţul Olt. Premiile obţinute, originalitatea şi valoarea creaţiei sale artistice au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale „Astra” din Sibiu. Este fondatorul Fundaţiei Culturale „Nicolae M. Nica”, organism ce s-a preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi organizarea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri în comuna Făgeţelu. În 2006 a primit din partea CJ Olt titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Olt”.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.