Casa Tineretului din Slatina: premiată internaţional în comunism, lăsată în voia sorţii...

Casa Tineretului din Slatina: premiată internaţional în comunism, lăsată în voia sorţii în prezent

380
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

„În anii 1970-1980 funcţiona în Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» din Bucureşti un atelier de proiectare, ca structură integrată, condus de actualul preşedinte al universităţii, profesor arhitect Emil Barbu (Mac) Popescu, în care se lucrau proiecte pentru tineret: case de cultură, dotări pentru sport şi agrement, spaţii de cazare. Emil Barbu Popescu îşi selecta colaboratorii dintre asistenţi şi studenţi. În 1980, când a început lucrul la Casa de Cultură a Tineretului din Slatina, fiind proaspăt asistent şi având oarece recunoaştere încă din timpul studenţiei, m-a desemnat să mă ocup de acest proiect”, îşi aminteşte arhitectul Dorin Ştefan.

 

Chiar dacă iniţial i s-a dat libertatea de a veni cu idei noi, de a-şi pune în valoare creativitatea, neimpunându-i-se să facă lucrări după un tipar, aşa cum se întâmpla în România comunistă în majoritatea domeniilor, lui Dorin Ştefan nu i-a fost deloc uşor să ducă la bun sfârşit acest proiect.

 

„Proiectul care ieşea din schema standard scăpase vigilenţei cenzorilor comunişti, dar după o vizită a lui Ceauşescu la Slatina, acesta a cerut să fie schimbată faţada. La Institutul de Proiectare din Slatina se lucra la o faţadă care semăna cu faţada «alterată» a Teatrului Naţional din Bucureşti, ceva monumental cu arce, modificări care n-au mai apucat să fie făcute”, îşi mai aduce aminte arhitectul.

Premiată în ţară şi în străinătate

Casa de Cultură a Tineretului din Slatina i-a adus arhitectului Dorin Ştefan primul său premiu important, medalia de argint la Bienala Mondială de Arhitectură de la Sofia, Bulgaria, în 1987. Anterior, acesta fusese premiat pentru această lucrare de Uniunea Arhitecţilor din România.

 

„Bulgaria, atunci, în anii 1980, era ţara cea mai conectată pe linia arhitecturii la Occident. Persoane importante din familia preşedintelui Bulgariei «administrau» arhitectura şi-şi doreau deschidere şi legături internaţionale, astfel încât Bienala de arhitectură invita personalităţi din lumea largă, nu doar din lagărul socialist. Premiul din Bulgaria a prins bine, pentru că a mai amânat ceva timp modificarea care urma să se facă clădirii dacă nu venea schimbarea de regim”, mai spune Dorin Ştefan.

 

Începând cu anul 1990, Casa de Cultură a Tineretului se află în administrarea Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Olt. De-a lungul timpului, clădirea şi-a pierdut din strălucire şi din importanţă, fiind folosită doar ocazional pentru diverse acţiuni culturale sau spectacole.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.