Ambulanţă pe post de taxi. Scandal ţinut sub preş de SJA Olt

Ambulanţă pe post de taxi. Scandal ţinut sub preş de SJA Olt

342
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Săptămâna trecută, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt a fost trimis la Craiova pentru a transfera un pacient de la Spitalul Slatina, dar şi pentru a aduce altul de la Craiova. Maşina a plecat de pe poarta unităţii marţea trecută, în jurul orei 12.30, şi a revenit după aproximativ şase ore. Calculând timpii de rezolvare a solicitărilor, aceste operaţiuni trebuiau să fie făcute în maximum o oră. Despre aşteptarea pacientului care trebuia luat din Craiova, invocată de directorul medical al SJA Olt, medicul Mădălina Deloreanu, nu se poate vorbi, pentru că, din momentul solicitării unui echipaj, pacientul este pregătit pentru transfer în orice minut. Mai mult decât atât, era vorba despre transferul unui pacient de la un spital superior, către unul inferior, considerându-se caz rezolvat.

Nimic nu s-ar fi aflat dacă poliţiştii craioveni nu ar fi sesizat că o ambulanţă înmatriculată în Olt stă de ore bune parcată pe o stradă din oraş.

 

„S-a plecat cu pacientul de la Slatina, s-a predat la Craiova. Cu transferul pacientului de la Craiova s-a întârziat, pacientul nu era pregătit, a mai durat ceva timp. Asistenta de la noi de la Ambulanţă primise o veste de la medicul oncolog că are ceva probleme de sănătate şi îi spusese că trebuie să facă o mamografie. Bulversată fiind, s-a oprit să facă mamografia, ştiind că şi pacientul de la Craiova pe care trebuia să îl aducă nu era pregătit. S-a oprit, undeva pe Calea Bucureşti, din câte am înţeles. A făcut mamografia, apoi s-a dus şi a luat pacientul de la Craiova şi l-a adus la Slatina”, ne-a declarat directorul medical al SJA Olt, medicul Mădălina Deloreanu.

În realitate, asistenta a aşteptat ore în şir pentru a face această mamografie, neavând o programare la clinica în faţa căreia a aşteptat ambulanţa. În tot acest timp, pacientul care trebuia să ajungă la Slatina a rămas în spitalul craiovean, iar Staţia Slatina a fost privată de una din cele cinci maşini, care asigură urgenţele în zona de competenţă, aproape cinci ore.

Uite sancţiunea, nu e sancţiunea

Cei care au sesizat coordonatorul SJA Olt din ziua respectivă au fost chiar poliţiştii craioveni. Însă, cum s-a întâmplat acest lucru nu se ştie cu exactitate, din spusele şefei de la Ambulanţă.

 

„Referitor la poliţie, eu nu ştiu nimic. Eu am fost sesizată la ora 18.00 de către medicul coordonator de la Slatina (dr. Marcu). Mi-a spus că a fost sunată de poliţie, dar tocmai că poliţia sună pe 112, nu pe telefon fix, în dispecerat, nu aveau de unde să ştie numărul de telefon. Acum nu ştiu cu poliţia cât e de adevărat”, mai spune Mădălina Deloreanu.

Directorul medical al Ambulanţei oltene confirmă faptul că despre această situaţie a aflat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat. Potrivit informaţiilor noastre, Arafat a dispus desfacerea contractelor de muncă pentru asistenta şi ambulanţierul care au stat nejustificat mai bine de patru ore, în Craiova. Aceleaşi surse spun că s-a luat în discuţie aplicarea acestei sancţiuni, dar, după două zile, cei doi colegi au revenit la lucru spunând că au scăpat pentru că au „rezolvat” să li se aplice o sancţiune mult mai blândă, cea de diminuare a salariului cu 10% pentru o perioadă de trei luni.

 

Directorul medical spune, însă, că deocamdată nu s-a luat nicio măsură împotriva celor doi.

 

„Facem o anchetă internă şi o să vă spun mai multe după ce terminăm. Încă nu au fost sancţionaţi, se face o anchetă internă, aici la Ambulanţă, şi după aceea spunem cât au fost de vinovaţi şi ce măsuri vom lua. Durează cinci zile şi după aceea o să luăm măsuri”, a spus Deloreanu.

„Ei nu au anunţat pe nimeni, asta e greşeala lor”

Deşi informaţiile noastre sunt că asistenta şi ambulanţierul au rămas ore întregi în Craiova cu ştirea asistentului-şef, fapt pentru care s-a dat chiar şi o notă explicativă, directorul medical susţine că nimeni nu a ştiut nimic.

 

„Nu este adevărat că asistentul-şef a avut cunoştinţă despre aşa ceva. Eu am fost anunţată de medicul coordonator, am încercat să dau de ei (membrii echipajului – n. red.), nu am reuşit şi am sunat asistentul şef, care nu ştia. Ei nu au anunţat pe nimeni, aici e greşeala lor”, a mai spus directorul medical al SJA Olt.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.