Balta Craioviţei, tărâmul din dosul birocraţiei (Galerie Foto)

Balta Craioviţei, tărâmul din dosul birocraţiei (Galerie Foto)

3.056
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

20 februarie 2013. Balta Craioviţei e încremenită. În mizerie. O mizerie colorată de hârtii, pungi, zdrenţe şi tăciuni, „ţesute” ca un covor, de vânt şi ploi. Copacii, câţi şi ce a mai rămas din ei, stau gobârviţi în tabloul infect, laolată cu aleile dezintegrate. Maidanezii întregesc imaginea. Sunt „nebunii” de pe tabla de şah, lihniţi de foame în aşteptarea primăverii, a resturilor aruncate în urma grătarelor spontane înşirate cu plăcere de craiovenii pofticioşi.

Un canal descoperit dă nuanţe olfactive, iar la ceva depărtare o cascadă mică ţâşneşte dintr-o conductă grosolană. Sunt buşteni şi vegetaţie împrejurul ei, aşa, ca într-un ansamblu de prezentare a unei frumuseţi naturale. Numai că apa nu e cristalină. Deloc. E apă de toaletă. Nici Dior, nici Chanel.

Şi mai este balta. Vedeta centrală a tabloului, străjuită de trestie şi papură. O minunăţie de natură moartă, spartă în două de un podeţ de ciment ce voia, demult, să imite lemnul. Dacă în urât poţi găsi ceva frumos, atunci asta e combinaţia perfectă. Gunoiul dimprejur completează perfect restul elementelor. De pe podeţ ai imaginea satelitară: stânga, dreapta, faţă, spate; câinii, gunoaiele, ierburile, copacii, apa din baltă, papura, trestia, cartierul, tramvaiul, păsările domestice şi sălbatice, caprele, curţile şi casele de pe „tărâmul” celălalt, de dincolo de Balta Craioviţei.

Lipsesc pictorul şi şevaletul. Ar fi frumos să găsească cineva ceva interesant în bucăţica asta de natură ticsită de probleme birocratice. Balta se supune oricum, oricui. Ţine doar pentru ea amintirile de demult cu bărci, pontoane şi oameni ca lumea.    



2 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     16-08-2007
    Mesaje
    18

    http://3bstudio.ro/images/16.jpg variante sunt multe, interesul lipseste…

  2. #2
    Newcomer
    Data de inscriere
     12-02-2008
    Locatie
     Monte Craiovita Noua
    Mesaje
    34

    Unele dintre imagini spun totul. Daca pe unele vaioage sau pe camp mai gasim gramezi de moloz sau gunoi aruncate de smecheri ca e prea scump sa plateasca la salubritate, e greu de inteles cum suporta unii oamenii sa traiasca cu gramada de gunoi langa curte. Primaria poate sa dea amenzi dupa amenzi, pe care nu le va putea plati nimeni, degeaba daca gradul de educatie si civilizatie al unor Craioveni este la piciorul broastei. Ca vorba aceea: lac sa fie, broaste sunt destule. Nu vad decat doua solutii: 1. Stabilirea ordinii si curateniei prin teroare si pedepse prin munca in folosul comunitatii si 2. O trezire a constiintei adormite a cetatenilor acestui oras prin lovire acolo unde ne doare mai tare – viitorul copiilor nostri. Eu sunt optimist si cred ca mai avem sanse cu solutia 2. E vreun ONG capabil sa gandeasca asa, si sa faca un spot publicitar cu copii care alearga printre PET-uri, se catara pe mormane de gunoi si se joaca in baltile din scurgeri de canale ?

    "Never underestimate the power of stupid people in large groups" (ProAŸti, dar mulA£i!)

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.