Balşul, înfrăţit cu două localităţi din Letonia şi Italia

Balşul, înfrăţit cu două localităţi din Letonia şi Italia

305
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Proiectul face parte din programul „Europa pentru Cetăţeni”, din cadrul Direcţiei Generale pentru Educaţie şi Cultură, şi reprezintă singurul pact de acest gen în care Balşul este implicat. Întrunirea a avut loc în sala Europa din incinta Primăriei Balş, care a devenit neîncăpătoare pentru câteva ore. S-a vorbit în rusă, italiană, letonă şi engleză, au fost intonate imnurile celor trei ţări implicate în proiect, iar la final, fiecare dintre oaspeţi i-a invitat pe ceilalţi participanţi în localitatea lor pentru a sărbători şi acolo înfrăţirea dintre localităţi.
 
2.200 de kilometri pentru a ajunge în Balş

Primarul leton Astrida Vitola a străbătut 2.200 de kilometri pentru a ajunge la evenimentul din Balş şi s-a arătat extrem de încântată de ospitalitatea de care au dat dovadă românii. Până la acest proiect, edilul din Kekava nu auzise niciodată de Balş.

 

„Am fost plăcut impresionată să găsesc persoane atât de ospitaliere aici, în Balş, oraş despre care nu auzisem nimic până să intru în acest proiect. De asemenea, este prima dată când vizitez România. Şi eu vin dintr-un oraş cu o populaţie de 22.000 de locuitori, puţin mai mare decât a Balşului, aşa că am găsit o mulţime de asemănări între localităţi. Având în vedere că în luna iulie, în oraşul nostru se sărbătoreşte Ziua Cântecului, îi invit pe reprezentanţii localităţilor Balş şi Erchie să participe la acel eveniment pentru a continua cum se cuvine acest proiect”, a declarat Astrida Vitola, în exclusivitate pentru Gazeta Nouă. 

„În Erchie avem o comunitate numeroasă de români”

Giuseppe Antonio Sal Margheriti, edilul comunei italiene Erchie, nu este străin de comunitatea română, având în vedere că numai în comuna pe care acesta o administrează se află, la muncă, câteva sute de români. De asemenea, localitatea acestuia s-a mai înfrăţit şi cu comunele Bogaţi, din Argeş, şi Vârvoru, din Dolj.

 

„Am avut o bună relaţionare cu românii, atât cu cei din localitatea mea, care se regăsesc în număr considerabil, cât şi cu cei din celelalte două localităţi cu care ne-am înfrăţit din această ţară. Consider că principalele avantaje ale acestui proiect sunt lucrul în agricultură, colaborarea în ceea ce priveşte diferite industrii şi schimbul de cunoştinţe în materie de cultură. Iar dacă doamna primar Astrida Vitola ne-a invitat pe toţi în Letonia în iulie, invitaţia mea faţă de cei implicaţi în acest proiect este pentru luna aprilie, când comuna noastră sărbătoreşte ziua Sfintei Lucia”, a spus primarul din Erchie.

„Sunt bucuros că ne-am mai îndeplinit un obiectiv”

De partea cealaltă, primarul Mădălin Teodosescu vede în această înfrăţire un prim pas în relaţiile personale şi de afaceri cu cele două localităţi străine.

 

„Sunt bucuros că ne-am mai îndeplinit un obiectiv, acela de a înfrăţi oraşul cu localităţi străine, alături de care să luptăm să le oferim cetăţenilor cele mai bune condiţii de trai. Am întâlnit nişte oameni foarte amabili şi foarte deschişi la colaborare, motiv pentru care am încredere că această înfrăţire va fi una de durată”, spune Teodosescu.

 

Singura instituţie din Balş înfrăţită cu una similară din afara ţării este Spitalul Orăşenesc, care a avut numeroase avantaje în cei 18 ani de când a semnat acordul de fraternitate cu spitalul din oraşul Thann, Franţa.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.