Băileştenii se-nfrăţiră cu bulgarii

Băileştenii se-nfrăţiră cu bulgarii

530
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Primăria municipiului Băilești și cea a orașului Berkovitsa (Bulgaria) au semnat, azi, în prezența președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, „Carta de Înfrățire” a celor două localități, prin care se urmărește, potrivit documentului, „dezvoltarea legăturilor permanente în beneficiul ambelor părți”.

Cu acest prilej, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a salutat inițiativa celor două administrații de a semna un parteneriat de colaborare amintind, în acest context, de bunele relații dezvoltate de-a lungul timpului între autoritățile locale din județul Dolj și cele din regiunile Vidin, Vratsa și Montana.
„De câțiva ani de zile, dar în mod special de când am intrat în Uniunea Europeană, cele două popoare, român și bulgar, ne-am redescoperit. Îmi face plăcere să mă întâlnesc cu dumneavoastră, reprezentanții administrației locale din Băilești și Berkovitsa, și vreau să vă transmit că noi, Consiliul Județean Dolj, am dezvoltat o relație excelentă cu partenerii și prietenii noștri bulgari.

Județul Dolj împarte această graniță naturală, pe care ne-o oferă Dunărea, cu trei regiuni bulgărești: Vidin, Vratsa și Montana. O parte din banii europeni pe care i-am adus în județul Dolj au fost pe proiecte comune cu bulgarii.
Trebuie să fim în continuare deștepți și să atragem cât mai mulți bani în zona noastră, pentru că acești bani nu ne așteaptă pe noi. Programul de colaborare și cooperare transfrontalieră a fost, din punctul nostru de vedere, unul dintre cele mai bine gestionate și mă bucur să spun că avem o relație deosebită atât cu Biroul pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, cât și cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
Consiliul Județean Dolj este una dintre instituțiile care a atras cel mai bine fondurile europene, în ultimii ani aducând aici, prin proiecte câștigate și implementate, în jur de 400 milioane euro. Noi ne pregătim de exercițiul financiar 2014-2020 perioadă în care, dacă am lua cât am atras până acum, ar însemna o sumă destul de importantă pe care am aduce-o în Dolj și care ne-ar ajuta să continuăm strategia de dezvoltare a județului nostru.
Salut inițiativa dumneavoastră de a semna această cartă a înfrățirii și vă spun că, în continuare, trebuie să vă dați mâna, pentru că fondurile europene înseamnă aplicarea principiului «primul venit, primul servit» și atunci va trebui să aveți o reacție foarte rapidă în momentul în care se va da drumul la proiecte și se vor deschide liniile de finanțare”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Primarul orașului Berkovitsa, Dimitranka Kamenova, a afirmat că proiecte pe cooperare transfrontalieră implementate de administrația locală din Bulgaria au fost dezvoltate doar cu autorități din Republica Serbia.
„În ceea ce ne privește, noi nu avem încă nicio colaborare cu partea română pe proiectele de cooperare transfrontalieră, în schimb avem două proiecte cu Serbia. Avem o mare ambiție de a accesa noi proiecte pentru a putea dezvolta orașul Berkovitsa. Trebuie să vă spun că, în acest moment, în Berkovitsa se lucrează la proiecte. Vom avea foarte mult de muncit pentru perioada de programare 2014-2020. Îmi doresc ca această cartă să ne ofere posibilitatea de a ne dezvolta economic atât noi, cât și municipiul Băilești. Sunt foarte fericită că semnăm acest document cu Primăria Băilești”, a declarat primarul orașului Berkovitsa, Dimitranka Kamenova.
La rândul său, primarul din Băilești, Costel Pistrițu, a spus: „Această înfrățire a localităților noastre s-a petrecut în 2005, odată cu adoptarea atât de către municipiul Băilești, cât și de orașul Berkovitsa a unor hotărâri de consiliu local în acest sens. Ne mai lipsea însă această «Cartă de Înfrățire» pe care o semnăm astăzi (marți) în prezența domnului președinte al Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. De acum înainte, într-un timp foarte scurt, ne rămâne să identificăm problemele cu care comunitățile noastre, Băilești și Berkovitsa, se confruntă pentru a le putea rezolva prin accesarea și implementarea proiectelor cu fonduri europene”.
La evenimentul semnării Cartei de Înfrățire, găzduit de sala de ședințe a Consiliului Județean Dolj, au mai participat reprezentanți ai autorităților locale din Berkovitsa și Băilești.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     08-02-2012
    Mesaje
    105

    Frumos! N-ar fi rau sa se intample asta mai des si in alte regiuni.

    LaptopNews - totul despre portabile

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.