Preşedintele CJ Dolj vorbeşte, la Paris, despre rolul comunităților locale în UE

Preşedintele CJ Dolj vorbeşte, la Paris, despre rolul comunităților locale în UE

679
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Președintele Consiliului Județean Dolj, totodată șeful Delegației Naționale la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, Ion Prioteasa, participă, joi, la o întâlnire bilaterală româno-franceză, care va avea loc la Paris, unde a fost invitat să vorbească despre rolul comunităților locale în Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă, la întâlnirea de la Paris, la care vor mai participa reprezentanți ai administrației centrale și locale, precum și parlamentari din Franța și România, se va discuta atât pe marginea cooperării bilaterale dintre cele două state, cât și pe tema reformei administrativ-teritoriale, subiect de actualitate în ambele țări.

„Sunt onorat să particip la această dezbatere comună româno-franceză pe teme de interes atât pentru noi, cât și pentru partea franceză. Acest seminar, care va avea ca subiect central cooperarea descentralizată franco-română, se va bucura de prezența viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, domnul Liviu Dragnea, și a doamnei Marylise Lebranchu, ministrul Reformei de Stat, al Descentralizării și al Funcției Publice, precum și a reprezentanților comunităților locale importante din Franța și România.

Această întâlnire este structurată pe două paneluri de dezbatere: «Cooperare bilaterală și europeană», pe de-o parte, și «Reforma administrativ-teritorială», pe de altă parte. În cadrul primei sesiuni de discuții, care va fi găzduită de Prefectura Parisului și Regiunea Ile-de-France, am fost invitat să am o intervenție pe un subiect de interes major privind rolul comunităților locale în contextul noilor mize ale Uniunii Europene.

Mă bucură prezența la întâlnirea noastră a doamnei Mercedes Bresso, vicepreședinte al Comitetului Regiunilor de la Bruxelles, care va ataca problematica politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020.
Eu cred că o astfel de dezbatere la care participă principalii actori ai cooperării descentralizate din Franța și din România, respectiv miniștri, președinți ai asociațiilor colectivităților locale, parlamentari din cele două state, este binevenită, dacă avem în vedere apropierea dintre modelul administrativ francez și cel românesc”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La Seminarul „Cooperare descentralizată franco-română” participă peste 60 de reprezentanți ai administrației centrale și locale, precum și parlamentari din Franța și România.
Între delegații României care vor participa întâlnirea bilaterală de la Paris se află viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni – Cristian David, Ambasadorul României în Franța – Bogdan Mazuru, președinți de consilii județene, primari de municipii, orașe și comune, precum și parlamentari.
Din delegația Franței vor face parte ministrul Reformei de Stat, al Descentralizării și al Funcției Publice – Marylise Lebranchu, prefectul Parisului și al Regiunii Ile-de-France – Jean Daubigny, Ambasadorul Franței în România – Philippe Gustin, președintele Asociației Franceze a Consiliilor Comunelor și Regiunilor din Europa – Alain Juppe, președintele Consiliului Regional Aquitaine și președinte al Asociației Regiunilor din Franța – Alain Rousset, președintele comunității aglomerației urbane Rennes Metropole și președinte al Asociației Comunităților din Franța, Daniel Delaveau, președintele Asociației Primarilor de Orașe Mari din Franța și deputat-primar al Grenoble, Michel Destot.
Cooperarea descentralizată franco-română a început la finalul anilor 80 și a stând la baza a numeroase parteneriate sau înfrățiri între comunități din cele două state. Astăzi, numărul important de parteneriate (peste 244 la ultimul recensământ, printre care se găsesc inclusiv orașe mari, regiuni și departamente) atestă încă o dată legătura privilegiată ce există între România și Franța. Astfel, până în prezent, au fost organizate 3 Forumuri ale cooperării descentralizate franco-române (Villefranche-de-Rouergue, Cluj-Napoca și Nantes).



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.