Zgonea: Astăzi este ziua Unirii Basarabiei cu Țara

Zgonea: Astăzi este ziua Unirii Basarabiei cu Țara

702
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Astăzi se împlinesc 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918, într-o atmosferă de mari frământări, dar şi de entuziasm naţional, Sfatul Ţării hotăra că Basarabia “de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”.

Vreau să vă amintesc primele rânduri ale Actului Unirii votat la Chişinău, în urmă cu 95 de ani: “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei. România”. Declaraţia se încheia cu următoarele cuvinte: “Trăiască Unirea Basarabiei cu România, de-a pururea şi totdeauna!”. Cuvinte emoţionante, rostite într-o zi istorică…

Basarabia a fost prima dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină care s-a unit cu România, deschizînd astfel marele act al reîntregirii. La sfârşitul anului 1918 toate ţinuturile româneşti erau unite, formând România Mare.

Sunt pagini de istorie pe care nu trebuie să le uităm niciodată. Astăzi sărbătorim Unirea, dar Basarabia este dincolo de graniţa României şi a Uniunii Europene…

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.