Craiova: Muzeul Olteniei organizează programul „Şcoala altfel”

Craiova: Muzeul Olteniei organizează programul „Şcoala altfel”

1.139
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Programul ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se desfăşoară în perioada 1- 5 aprilie 2013 şi constă în derularea la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal.

Programul îşi propune implicarea, deopotrivă, a elevilor şi a dascălilor, în activităţi extracurriculare şi extraşcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante.
Muzeul Olteniei îşi va deschide porţile pentru elevi şi profesori, în perioada 1 – 5 aprilie, între orele 9:00 – 17:00 şi chiar suplimentar, dacă va fi necesar.

Vizitatorii sunt aşteptaţi la sediul Secţiei de Etnografie, Casa Băniei, cum este cunoscută, la Secţia de Ştiinţele Naturii din strada Popa Şapcă nr. 8 şi la sala de expoziţii temporare “Ştefan Ciuceanu” de la parterul clădirii noi din spatele Secţiei de Istorie-Arheologie, pe strada Madona Dudu.
La Casa Băniei, expoziţia permanentă îi va purta pe vizitatori într-o călătorie prin satele olteneşti, tradiţionale. Temele, “Facerea pâinii”, la subsol, şi “Ritmurile vieţii”, la etaj, aduc în atenţia publicului artefacte, utilaje, obiecte de factură religioasă, ceramică oltenească şi ţesături, toate din patrimoniul Muzeului Olteniei.
La parterul Secţiei de Ştiinţele Naturii este deschisă expoziţia permanentă “Oltenia Terra Fossilis” unde se găsesc unele dintre cele mai importante piese ale colecţiei paleontologice, relevante pentru diversitatea, marea bogăţie şi valoarea ştiinţifică deosebită a fosilelor descoperite pe teritoriul Olteniei. Reconstituirile scheletice ale mastodontului de la Stoina, mamutului de la Leu şi ursului de peşteră de la Baia de Fier sunt impresionante, constituind puncte de atracţie ale expoziţiei.
Expoziţia de la etajul I oferă publicului vizitator posibilitatea cunoaşterii “Condiţiilor fizico-geografice”, „ABC-ului ecologic”, „Ecosistemelor, florei şi faunei Olteniei”, „Conservării biodiversităţii şi protecţiei naturii” precum şi a „Expoziţiei de minerale şi roci”.
La etajul II vă aşteaptă cea mai nouă şi mai spectaculoasă expoziţie permanentă a Muzeului Olteniei, “Universul şi sistemul nostru solar”, inaugurată pe 5 decembrie 2012. Expoziţia se constituie într-o acţiune cultural-educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora încercăm să le trezim interesul pentru cunoaşterea Universului.
Punctul de maximă atracţie este Planetariul digital, Craiova fiind cel de-al patrulea oraş din ţară, după Piteşti, Galaţi şi Bârlad, care beneficiază de un asemenea sistem performant instalat într-un muzeu. Planetariul poate găzdui 25 de spectatori, şi în aproximativ 30 de minute, publicul larg poate realiza o călătorie prin Univers şi poate asista la lecţii de astronomie, toate în format multimedia, cu sistem audio performant.
Spectacolele de planetariu deţinute de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, cinci la număr, sunt produse în Franţa şi adaptate de specialişti pentru publicul din România. Unul dintre voiajele multimedia este destinat copiilor: un film de desene animate, conceput special pentru ca aceştia să înţeleagă mai uşor primii paşi făcuţi în cucerirea cosmosului.
În călătoria prin spaţiul cosmic recreat la Muzeul Olteniei veţi întâlni şi un modul lunar. Este vorba despre o reproducere după cel folosit de astronauţii americani în timpul misiunilor spaţiale din anii ’60 – ’70.
De asemenea, luni, 1 aprilie 2013, vor fi inaugurate expoziţiile temporare “Arme albe şi de foc” şi “Cositoare din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, sec. XVI-XIX”, itinerate de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, expoziţii care vor intra în circuitul de vizitare al elevilor imediat după ce vor fi deschise oficial.
Tot luni va avea loc la Secţia de Ştiinţele Naturii activitatea didactică “Să dăm o şansă păsărilor, protejând natura!” activitate dedicată zilei internaţionale a păsărilor. Vor participa elevi de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional “Elena Cuza”, Şcoala Generală Nr. 30, Şcoala Generală Nr. 37.
În toate aceste activităţi, Muzeul Olteniei Craiova beneficiază de sprijinul permanent al Consiliului Judeţean Dolj.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.