Deschizător de drumuri, la 16 ani: Craioveanul Ricardo Ungureanu este coautorul...

Deschizător de drumuri, la 16 ani: Craioveanul Ricardo Ungureanu este coautorul aplicaţiei Siri RO

1.680
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Cu siguranţă, împătimiţii tehnologiei de ultimă generaţie ştiu deja de existenţa „asistentului vocal personal” – o aplicaţie oferită de gigantul Apple – care execută comenzile dumneavoastră vocale. Vă poate spune cât este ora, unde vă aflaţi sau poate suna un prieten doar spunându-i asta. Aşadar, SIRI este asistentul ideal care răspunde sau efectuează o comandă atunci când este rugat. Ei bine, dacă până în urmă cu aproximativ o jumătate de an, aplicaţia era disponibilă doar în limbile de circulaţie internaţională, acum românii se pot bucura în aceeaşi măsură de asistentul vocal personal, datorită celor doi tineri programatori care au realizat-o, Ricardo Ungureanu şi Dan Ursache, ambii în vârstă de 16 ani.

 

Ricardo este craiovean şi studiează matematică-informatică la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. Pe Dan l-a cunoscut în urmă cu aproape un an, pe Twitter. Avea un blog pe care mai scria din când în când şi prin intermediul căruia au ajuns să colaboreze la realizarea lui Siri în limba română. „Am citit mult pe internet şi am văzut că mulţi se întrebau când o să apară şi Siri în română şi ne-am gândit dacă e posibil. Am început să căutăm, să vedem dacă e realizabil şi, până la urmă, am găsit o metodă prin care am fi reuşit să-l facem cât de cât să meargă. Aşa am început să lucrăm efectiv la el, să-l scriem. Exista deja versiunea originală de la Apple, numai că era în engleză, germană, spaniolă şi italiană şi cum româna nu era, ne-am gândit să o facem. Am construit Siri în română pe acelaşi modul utilizat de Apple”, povesteşte Ricardo Ungureanu. „Practic, este o modificare a lui Siri, făcută să meargă în limba română”, explică tânărul.

Gata în şase luni

„Întreg proiectul a durat în total cam şase luni. L-am terminat acum câteva săptămâni şi am putut să-l lansăm”, spune Ricardo. Pentru început, a fost nevoie de puţină documentare despre aplicaţie, despre server, despre cum se trimite informaţia, după care cei doi băieţi au început să-l rescrie de la zero, adăugându-i şi limba română. Că nu a ieşit precum originalul, programatorii de 16 ani ştiu asta, de aceea în prezent lucrază la corectarea unor erori, dar şi la îmbunătăţirea aplicaţiei. „Noi când l-am construit l-am făcut în special pentru Iphone4S, IPhone5, IPad 3 şi IPad4  şi Ipad Mini, pentru că aveau deja Siri integrat. Pe device-urile mai vechi e mai greu, pentru că nu au Siri şi ar fi trebuit să integrăm nişte fişiere, să găsim o compatibilitate şi era mai greu”, explică adolescentul.

Siri Ro evoluează

„Acum, Siri în limba română a ajuns destul de cunoscută, sunt mai multe persoane care o folosesc, iar limbajul este destul de cunoscut. Deocamdată, aplicaţia ştie unele comenzi de bază şi unele comenzi de „chat” – aşa cum le numim noi – care sunt comenzi precum „salut”, „ce faci?”, deci întrebări simple, iar acum lucrăm pentru a-i adăuga şi altele, ca de exemplu să trimită un mesaj, să sune pe cineva, să ia ştiri de pe un anumit site, să deschidă anumite aplicaţii. Momentan lucrăm la funcţia de a adăuga unele notiţe şi evenimente în calendar”, spune Ricardo Ungureanu.

Doar 3 euro pentru asistentul personal

Cât despre costurile realizării aplicaţiei în limba română… da, au fost. „Am avut şi unele cheltuieli. Sunt plăţile lunare pentru servere, care trebuie să stea deschise, sunt nişte bani pe care trebuie să-i dăm. Noi nu avem un profit din asta”, mai spune programatorul, resemnat la gândul că Siri Ro nu va aduce bani. Doar dacă „îl vom îmbunătăţi mai mult”, adaugă, totuşi, Ricardo. Până acum, circa 50 de persoane au donat câte 3 euro petru a avea Siri în română. Pentru început, prietenii celor doi au răspândit vestea că aplicaţia este disponibil şi în limba autohtonă, ei au fost cei care le-au dat unele sugestii pentru comenzile vocale pe care şi-ar dori ca Siri să le ştie. „Chiar acum avem o listă cu mai multe lucruri care trebuie adăugate. Când o să am mai mult timp, acum, în vacanţă, o să încerc să le fac pe toate, fiindcă în timpul şcolii e mai greu”, afirmă adolescentul, mai ales că Siri nu este singura lui preocupare.

Blogger în timpul liber

Blogul www.iphonews.ro este un hobby de care nu se dezice, mai ales că de aici a luat naştere proiectul Siri Ro. Aici a apărut, în premieră, ştirea că aplicaţia este disponibilă şi în limba română. De altfel, informaţia a fost preluată de mai multe site-uri de specilitate şi alte publicaţii, iar băieţii au fost invitaţi la ProTv, în cadrul emisiunii „I like IT” pentru a vorbi despre Siri Ro. „Radu a fost la Protv, însă eu am lipsit pentru că cineva trebuia să dea drumul la server, aşa că eu am rămas acasă pentru a mă ocupa de asta”, precizează Ricardo. Printre altele, adolescentul şi-a îmbunătăţit aplicaţia de YouTube de pe device-ul personal, adăugându-i şi alte funcţii, pentru că, spune el, nu e chiar perfectă. „Practic, modificăm softul, ce nu ne convine, pentru ca în cele din urmă să ne placă nouă”, explică acesta. „Şi pe la mesaje am mai lucrat. De exemplu, să arate data şi ora la fiecare mesaj din aceeaşi conversaţie, să arate poza celui cu care vorbeşti. De asemenea, mesajele pot apărea la dimensiuni mai mari, pe tot ecranul, fără ca el să mai apară împărţit în două”, explică Ricardo, în timp ce ne expune şi în practică modificările aduse.

Proiecte de viitor

În altă ordine de idei, de ingeniozitatea şi creativitatea lui Ricardo Ungureanu vom mai auzi cu siguranţă, mai ales că adolescentul are deja câteva planuri pentru viitor. „Momentan, ne axăm pe îmbunătăţirea lui Siri şi ne-am gândit să facem o aplicaţie oficială – pentru că asta e mai neoficială – şi, dacă vom reuşi, vrem să îl portăm şi pe Android. În plus, mulţi ne-au întrebat dacă este posibil să-l punem şi pe platforma de la Google, aşa că o să ne documentăm şi o să vedem dacă este posbil”, spune acesta. Pentru că au fost şi unele voci care s-au plâns că cei doi băieţi pot „sustrage” informaţii cu aplicaţia Siri, Ricardo precizează că datele din telefonul utilizatorului nu sunt stocate nicăieri. „Pe serverul care rulează Siri am făcut un script care ne va afişa de fiecare dată când se conectează cineva, câţi sunt conectaţi la momentul de faţă şi cine îl foloseşte în mod uzual. Au fost persoane care ne-au zis că le furăm informaţiile. Noi nu le furăm nimic din device. Serverul nostru recunoaşte şi trimite comanda. De exemplu, dacă vrei să suni pe cineva, serverul o să recunoască comanda „Apelează numele”, va trimite numele device-ului, iar device-ul va fi cel care caută numărul respectiv şi-l va apela. Aşadar, datele acestea nu sunt stocate undeva”, spune tânărul.

 

***

Ce să ne aşteptăm de la Siri Ro?

Ricardo Ungureanu:

„Avem de gând să o îmbunătăţim şi poate o facem oficială, cu asistent complet pe română”.

 

Siri în maşină?

R.U.:

Am văzut că cei de la Apple au integrat-o la Chevrolet, parcă. Noi (el şi Radu Ursache n.r.) am vorbit o dată despre asta, dar mai mult în glumă. Nu avem planuri serioase în acest sens. Ar trebui să avem un Chevrolet mai întâi, care să suporte Siri şi să analizăm cum merge”.

 

Riscurile la care se expun utilizatorii făcând jailbreak ca să folosească tweak-ul acesta?

R.U.:

Dacă faci jailbreak sunt unele riscuri dacă instalezi unele aplicaţii care nu sunt chiar de încredere şi pot chiar să strice device-ul respectiv, dar nu la modul că, gata, e bun de aruncat. Telefonul poate fi conectat la un calculator, îi dai un restore şi gata, revine totul la normal. E legal în momentul ăsta, dacă faci jailbrak se instalează doar ceea ce e autorizat. Sunt anumite aplicaţii care sunt de încredere, pot să instalezi orice de acolo, pentru că nu se strică, asta folosim şi noi pentru Siri şi nu este nicio problemă”.

 

Cum staţi cu piratarea tweek-ului? A încercat cineva să îl pirateze?

R.U.:

Da, au încercat, dar nu se poate. Prima dată când te conectezi, serverul nostru îţi returnează nişte informaţii. Înainte, verifică dacă fiecare device are câte un cod personal, un cod unic. Practic, este identificatorul unic al device-ului, care se regăseşte şi într-o listă a noastră”.

 

Dar munca voastră poate fi copiată pe alte fişiere, pe alte site-uri?

R.U.:

„Asta ar însemna să ne spargă nouă serverul şi să ia tot de acolo şi nu cred… E cam greu să faci asta”.

 

Cum vă împărţiţi treburile tu şi colegul tău de muncă, Radu Ursache?

R.U.:

„Amândoi ştim să facem aceleaşi lucruri şi punem ideile la un loc, vedem care e mai bună şi o punem în practică”.

 

Crezi că ai putea să faci chiar tu un jailbreak?

R.U. (râde):

„Mi-aş dori să fac asta. E greu, deocamdată nu pot. Poate peste 15 ani…”

 

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    0-day Member
    Data de inscriere
     09-04-2013
    Mesaje
    2

    Felicitari!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.