Specialiștii A.B.A Jiu monitorizează permanent digurile de la Dunăre

Specialiștii A.B.A Jiu monitorizează permanent digurile de la Dunăre

769
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Debitul la intrarea în țară, secțiunea Baziaș în intervalul 10.04.2013 – 11.04.2013 a fost în ușoară creștere până la valoarea de 11900 mc/s, conform diagnozei și prognozei INHGA-CNPB, situându-se peste media multianuală a lunii aprilie (7900 mc/s). 

La ora 10.00 nivelurile pe fl. Dunărea se situează peste:

COTELE  DE ATENȚIE la  stația hidrometrică:

  • La Stația Hidrometrică Gruia, Cota de Atenție CA +70 cm.

COTA DE INUNDAȚIE la stațiile hidrometrice

  • La Stația Hidrometrică Calafat, Cota de Inundație CI +30 cm; Q= 11210 mc/s;

•        La Stația Hidrometrică Bechet, Cota de Inundație CI +58 cm; Q= 11560 mc/s;

 Conform prognozei Sistemului Hidroenergetic Național  Porțile de Fier, debitul afluent prognozat în secțiunea Baziaș pentru intervalul 10.04.2013 – 11.04.2013, ora 07.00 a fost 11850  mc/s.

Debite defluente la PF1 si PF2, ora 09.00

Debitul defluent la PF1 = 11677 mc/s

                            Debitul defluent la PF2 = 12052 mc/s.

În următorul interval debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), conform prognozei INHGA va fi staționar la valoarea de 11900 mc/s.

Pentru intervalul 13.04.2013 – 17.04.2013 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar în prima zi la valoarea de 11800 mc/s, apoi în ușoară scădere până la valoarea de 11500 mc/s în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se peste media multianuală a lunii aprilie (7900 mc/s). 

Având în vedere situația hidrometeorologică din Bazinul Dunării amonte de intrarea în țară (secțiunea Baziaș) și evoluția debitelor defluente de la SHEN Porțile de Fier, este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICA nr. 36  emisă de INHGA pe fl. Dunărea – sector aval SHEN Porțile de Fier valabiăa până în data de 17.04.2013 ora 18.00, conform căreia se menține COD PORTOCALIU  pe Dunăre pe sectorul aval SHEN Portile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – jud. Mehedinți, Dolj, Olt …

 Măsuri întreprinse de A.BA Jiu – S.G.A Dolj 

În cursul zilei de ieri, 10 aprilie 2013 s-a continuat monitorizarea și s-a acționat în următoarele puncte de lucru:

• Formația Dunăre-Bistreț

Se monitorizează cu o echipă alcatuită din 10 muncitori digurile de la Dunăre pe sectorul Ghidici-Rast-Bistreț, digurile de la polderul Bistreț și digurile din sectorul Bistreț-Nedeia-Jiu.

• Formația Dunăre-Nedeia

Se monitorizează cu o echipă alcatuită din 4 muncitori digurile de la Dunăre pe sectorul Bistreț-Nedeia-Jiu, de la cantonul 4 H (situat în dreptul localității Măceșul de Jos) până la Zăval. Menționăm ca în această zonă de la înălțimea luciului apei până la cota de coronament a digului mai sunt 3 m.

 Monitorizarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare și a nivelurilor se face cu scopul depistării în timp util a  eventualelor evenimente nedorite în teritoriu-zone cu probleme (infiltrații, grifoane etc.)

“Începând de marți, 09.04.2013 comisia alcatuită din reprezentanții administrației județene Prefectura Dolj, I.J.S.U Oltenia Dolj și A.B.A Jiu s-au deplasat în zona digurilor de la Dunăre, pe sectorul Cetate-Ghidici (parcurs marți), iar ieri, 10 aprilie a.c. pe sectorul Rast- Bechet- Dăbuleni pentru a pune în aplicare împreună cu reprezentanții administrațiilor locale scenariul referitor la creșterea nivelurilor pe fluviul Dunărea peste cotele de pericol cu un debit de 12700 mc/s și efectele fenomenului respectiv asupra localităților riverane fluviului Dunărea”.

• Breșa din Digul Beharca – Tatomirești a fost închisă

 Lucrările hidrotehnice din administrarea Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj  funcționează la parametrii optimi de exploatare, cu excepția sectorului de dig Beharca – Tatomirești unde menționăm că situația a fost stabilizată.

Ieri, 10.04.2013 angajații S.G.A Dolj au luat măsuri în vederea executării unei lucrări de închidere provizoriu a breșei creată vineri, 5 aprilie a.c. în mod natural pe dig mal stâng al râului Jiu sectorul Beharca- Tatomirești, în dreptul comunei Coțofenii din Față. Menționăm că breșa are o deschidere medie de 8 metri.

A.B.A Jiu prin S.G.A Dolj cu o formație de intervenție operativă alcatuită din 30 muncitori și 2 șefi de formație sub coordonarea directorului S.G.A Dolj, Florinel Stancu a acționat cu scopul de a închide breșa folosind următoarele mijloace, utilaje și materiale:

• mijloace și utilaje: 2 autoutilitare-transport muncitori, unelte, materiale; 1 autobasculantă 16 tone; 1 autobasculantă 8.5 tone; 1 buldoexcavator; 1 tractor + remorcă; 2 mașini teren

• materiale: saci umpluți cu nisip; pari de lemn; dulapi de lemn;folie

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.