Poliţia locală are dreptul de a controla societăţile comerciale. Ce verificări mai...

Poliţia locală are dreptul de a controla societăţile comerciale. Ce verificări mai pot face poliţiştii?

1.940
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Atributiile politiei locale sunt diverse: de la asigurarea ordinii si linistii publice pana la amendarea soferilor care incalca anumite prevederi ale Codului rutier. Mai mult decat atat, politistii locali au chiar si dreptul a verifica activitatea agentilor economici din aria lor competenta.

Conform Legii  nr. 155/2010 care reglementeaza activitatea politiei locale, politistii locali au atributii in sase domenii:

  • Ordine si liniste publica
  • Circulatie
  • Disciplina in constructii si afisaj stradal
  • Protectia mediului
  • Activitate economica
  • Evidenta populatiei

In ceea ce priveste activitatea economica, politia locala are o serie de atributii importante care se refera la comerciantii din zona lor competenta.

Spre exemplu, politistii locali trebuie sa verifice legalitatea activitatilor de comert stradal si a activitatilor comerciale, inclusiv din pietele agroalimentare, targuri si oboare.

Mai mult decat atat, ei au dreptul sa efectueze controale la agentii economici pentru a controla:

  • daca firmele au autorizatii si aprobarile necesare pentru desfasurarea activitatii,
  • daca detin documente de provenienta a marfii, buletine de verificare metrologica pentru cantare, avize si alte documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale.

In plus, politistii locali pot verifica orarul de aprovizionare si functionare al operatorilor economici, dar si daca agentii economici respecta obligatiile legale in ceea ce priveste afisarea preturilor, a produselor comercializate si a serviciilor.

In acelasi timp, politia locala poate sa verifice respectarea normelor legale privind comercializarea obiectelor cu caracter religios, a produselor din tutun sau a bauturilor alcoolice.

Legea nr. 155/2010 mai stabileste ca politia locala verifica respectarea regulilor si normelor de comert si prestari de servicii si chiar solutioneaza petitiile primite in legatura cu actele si faptele de comert desfasurate in locuri publice cu incalcarea normelor legale.

Potrivit normelor legale, politistii locali sunt obligati ca, atunci cand isi exercita atributiile de serviciu, sa isi decline, in prealabil, calitatea si sa prezinte insigna de politist si legitimatia de serviciu. Singura exceptie de la aceasta regula este situatia in care rezultatul actiunii este periclitat, daca politistul isi declina identitatea.

„La intrarea in actiune sau la inceputul interventiei ce nu sufera amanare, politistul local este obligat sa se prezinte, iar dupa incheierea oricarei actiuni sau interventii sa se legitimeze si sa declare functia si unitatea de politie locala din care face parte”, prevede Legea nr. 155/2010.

De asemenea, trebuie sa stiti ca politistii locali au dreptul sa intervina si in afara orelor de program pentru exercitarea atributiilor de serviciu, in raza teritoriala de competenta, cand afla de existenta unor situatii care justifica interventia lor

Articol preluat de la www.avocatnet.ro



3 COMENTARII

  1. #1
    Oldtimer
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    1182

    au dreptul si sa te opreasca in trafic?

  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     29-06-2009
    Mesaje
    304
    Citat Mesaj initiat de reliviu
    au dreptul si sa te opreasca in trafic?

    pana mai ieri pazeau panselutele in centru

  3. #3
    Oldtimer
    Data de inscriere
     16-11-2011
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    1160

    ‘E’ tot politisti si ei..

    Nemintind nu trebuie sa-ti aduci aminte nimic! http://www.pescardejiu.blogspot.com

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.