Iarnă grea, ger cumplit: Poliţia Rutieră recomandă!

Iarnă grea, ger cumplit: Poliţia Rutieră recomandă!

343
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În ultima perioadă, pe fondul apariţiei fenomenelor specifice sezonului rece, există riscul producerii uor evenimente rutiere nedorite, care pot avea drept cauză generatoare condițiile meteorologice nefavorabile. În acest sens, conducătorii auto sunt sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Având în vedere riscul crescut de apariție a poleiului şi gheţii pe drumurile publice, Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți recomandă tuturor participanților la trafic şi în special operatorilor de transport:

 – evitarea, pe cât posibil, a tranzitării zonelor afectate de fenomene meteorologice intense;

– solicitarea de informaţii la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, privind situaţia drumurilor naţionale (telefon021/264.33.33; 021/9360);

– pregătirea corespunzătoare a vehiculelor pentru circulaţia pe timp de iarnă, inclusiv dotarea cu anvelope de iarnă pentru parcurgerea sectoarelor de drum acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei;

– respectarea semnalizării rutiere, precum şi a dispoziţiilor date de polițiștii rutieri;

– adaptarea vitezei de circulație a vehiculului la condițiile meteo-rutiere;

– păstrarea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculele care circulă în față;

– verificarea funcționării corespunzătoare a sistemelor care concură la siguranța rutieră în sezonul rece, precum şi curățarea vehiculelor de zăpadă și gheață.

– când vă deplasaţi în coloană, evitaţi să depăşiţi. Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viaţa în pericol.

Totuşi, când depăşirea este absolut necesară, asiguraţi-vă temeinic înaintea efectuării acestei manevre şi semnalizaţi din timp intenţia dumneavoastră;

– în zilele cu ploi, lapoviţă, ninsoare şi temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi se asigură mai puţin la traversare!
Totodată, pietonilor le recomandăm să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
De asemenea, pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă, ţinând cont de faptul că în condiţii de carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte simţitor.

Mihai Craioveanu



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.