Valeriu Zgonea, la Conferinţa privind dezvoltarea durabilă în regiunea Carpaţilor

Valeriu Zgonea, la Conferinţa privind dezvoltarea durabilă în regiunea Carpaţilor

824
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a participat, astăzi, la Conferinţa privind dezvoltarea durabilă în regiunea Carpaţilor, organizată, la Palatul Parlamentului, de Ambasada Poloniei, ţară ce deţine în prezent preşedinţia Grupului Vişegrad – format din Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia.

Evenimentul este consacrat analizării şi prezentării modalităţilor de susţinere a dezvoltării durabile în regiunea Carpaţilor, prin intensificarea cooperării la diferite niveluri şi a schimbului de bune practici.

Discuţiile au vizat identificarea mijloacelor prin care poate fi sprijinită dezvoltarea durabilă a regiunii carpatice în contextul noului cadru financiar al Uniunii Europene 2014-2020 şi punerii în evidenţă a aspectelor practice referitoare la implementarea mecanismelor de dezvoltare prevăzute în Convenţia Carpatică, ce cuprinde forme de cooperare transfrontalieră, transnaţională şi interregională la nivel european. Convenţia Carpatică a fost semnată în anul 2003 de şapte state, inclusiv România.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat faptul că România a fost, de-a lungul timpului, un partener al celor patru ţări din Grupul Vişegrad, care au susţinut aceleaşi poziţii în cadrul Uniunii Europene. „Aş dori, de asemenea, să menţionez că Parteneriatul Estic, o iniţiativă a Poloniei şi Suediei, a adus ţările partenere mai aproape de Uniunea Europeană şi a contribuit substanţial la crearea unui climat de securitate, stabilitate şi progres. Conferinţa de astăzi este, de fapt, o invitaţie de a reflecta asupra a ceea ce ne uneşte, dar şi de a identifica modalităţi de sprijinire a dezvoltării durabile. Munţii Carpaţi, atât de dragi nouă, tuturor, reprezintă nu numai o trăsătură definitorie a istoriei şi a existenţei noastre, ci şi o legătură indestructibilă între comunităţilor noastre”, a declarat Valeriu Zgonea.

Cu acest prilej, Preşedintele Camerei Deputaţilor a avut şi o întrevedere cu Vicemareşalul Senatului Republicii Polone, Stanisław Karczewski. Cei doi oficiali au apreciat nivelul relaţiilor bilaterale dintre cele două state, în contextul Parteneriatului Strategic încheiat între cele două ţări şi al aniversării, în 2013, a douăzeci de ani de la semnarea „Tratatului cu privire la relaţiile prieteneşti şi la cooperarea dintre România şi Republica Polonă”, care a pus bazele cooperării dintre cele două state în istoria post-comunistă.

Valeriu Zgonea a reafirmat interesul pentru dinamizarea cooperării în plan parlamentar, la nivelul grupurilor de prietenie, al comisiilor parlamentare şi al conducerii forurilor legislative, subliniind rolul diplomaţiei parlamentare în consolidarea dialogului politic şi dinamizarea cooperării economice dintre cele două ţări.

La Conferinţa privind dezvoltarea durabilă în regiunea Carpaţilor au participat parlamentari, reprezentanţi la nivel guvernamental şi neguvernamental, ai autorităţilor locale, ai mediului academic şi mediului de afaceri din România, Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia.

Ca parte a acestui eveniment se va organiza proiectul Transhumanţa 2013, care constă în călătoria tradiţională a unei turme de 300 de oi, conduse de păstori, prin munţii Carpaţi. Se va pleca din România la data de 11 mai 2013 din localitatea braşoveană Rotbav şi vor fi străbătute Ucraina, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia.

Sursa: ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.