UN NOU CLUSTER A FOST CONSTITUIT ÎN REGIUNEA DE DEZVOLTARE NORD-EST

UN NOU CLUSTER A FOST CONSTITUIT ÎN REGIUNEA DE DEZVOLTARE NORD-EST

534
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Marți, 14 mai, a avut loc ședința de constituire a Clusterului Inovativ Regional Euronet IT&C, inițiat de către Consiliul Județean Iași, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ce cuprinde consiliile județene din regiunea Nord-Est: Iași, Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui), de Primăria municipiului Iași, de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, dar și de mai multe entități economice private. Cu privire la acest subiect, secretarul de stat Alin Mitrică, reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene la acest eveniment, a declarat:
”Inițiativa entităților publice și private din regiunea de dezvoltare Nord-Est de a constitui un cluster reprezintă o componentă cu un impact deosebit de important pentru această zonă. Noul cluster are ca obiective principale promovarea și susținerea sectorului IT&C din regiune, în relația cu statul și cu mediul economic la nivel național și internațional, consolidarea procesului de interacțiune dintre firme, mediu academic și instituții publice, creșterea competitivității tehnologice în domeniul comunicațiilor și transferului de informații, precum și sprijinirea antreprenoriatului și a întreprinderilor mici și mijlocii în domeniu”.

Regiunea Nord-Est este pe primul loc în România în domeniul IT&C, având un potențial deosebit de mare în ceea ce privește dezvoltarea acestui sector economic. De aceea, clusterul vine în completarea unei situații favorabile deja existente și își propune să realizeze un sistem de colaborare public-privat, care să aducă beneficii economice și sociale.
În ceea ce privește clusterele, aceste organisme asociative pot dezvolta trei tipuri de politici: (1) politici de facilitare, care să contribuie la crearea unui cadru favorabil inovării și creșterii competitivității, (2) politici cadru, ce vizează direct IMM-urile și (3) politici de dezvoltare, care sunt destinate impulsionării investiționale.
Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea și finanțarea clusterelor prin inițiative care și-au dovedit fezabilitatea, precum regions for economic change, regions for knowledge sau european grouping of territorial cooperation. În acest sens, UE a impus statelor membre să transfere politicile și măsurile cu privire la clustere în programe naționale, în vederea îmbunătățirii condițiilor necesare mediului de afaceri.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.