Craiova: Descoperă Nestematele Terrei la a VI-a Ediţie a Salonului Naţional de...

Craiova: Descoperă Nestematele Terrei la a VI-a Ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme

533
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 4,50)

Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Ştiinţele Naturii, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, deschide pe Esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, vineri 17 Mai, ora 11:00, Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, manifestare culturală tradiţională care se va desfăşura pe parcursul a trei zile, până în data de 19 Mai, ora 14.

În România, primele saloane de minerale, fosile şi geme s-au desfăşuratla Cluj-Napocaîncepând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă dela Universitatea Babeş-Bolyai, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea  mineralelor. La aceste manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi. 

La Craiova, prima ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Geme şi Fosile a fost organizată de specialiştii dela Muzeul Oltenieiîn anul 2008 şi s-a bucurat de aprecierea publicului şi a participanţilor. An de an, numărul participanţilor a crescut, ajungând de la 28, la prima ediţie, la 46, la ediţia din anul 2012. Publicul a venit în număr mare în fiecare an, mereu mai interesat şi mereu mai informat. Acesta este şi scopul principal al salonului: educaţia făcută prin intermediul unei manifestări în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele.

Participanţiila Salonul Naţionalde Minerale, Geme şi Fosile sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) sau din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova). De o simpatie aparte se bucură participanţii care provin din Africa sau din India, stabiliţi în România sau aflaţi la studii aici. La ultimele două ediţii ale salonului organizat de către Muzeul Olteniei au participat şi câţiva craioveni care au prezentat bijuterii hand-made.  În general participanţii sunt oameni cu o pregătire superioară în domeniu (profesori universitari – Laszlo Palinkas, dela Universitateadin Budapesta, doctori în mineralogie – Oscar Edelstein din Sighetul Marmaţiei, geologi – Emil şi Livia Spiac, Carmen şi Costin Andrei, Andrei Gorduza etc.) sau pasionaţi care au aprofundat cunoştinţele, ajungând la un nivel ridicat de competenţă, capabili să ofere explicaţii şi îndrumări publicului vizitator sau cumpărătorilor.

  În mare, Salonul Naţional de Minerale, Geme şi Fosile este o expoziţie în aer liber, un târg, dar  şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită a informa şi a forma publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare,  în cadrul Salonului Naţional de Minerale, Geme şi Fosile sunt cuprinse şi conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din anul acesta sunt programate două astfel de conferinţe: „Itinerarii geologice danubiene”, susţinută de dr. Florina Diaconu, dela Muzeul RegiuniiPorţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, şi „Păduri fosile din Olteni”, susţinută de dr. Valentin Paraschiv, cercetătorla Muzeul Naţionalde Geologie din Bucureşti.

Considerăm că cea de-a şasea ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, care se va desfăşura pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în perioada 17 – 19 Mai, se va bucura de atenţia publicului larg şi va marca o nouă contribuţie la constituirea unei frumoase tradiţii.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Oldtimer
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    1323

    interesant

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.