Alin Mitrică a participat la ședința Comitetului de Monitorizare pentru POAT

Alin Mitrică a participat la ședința Comitetului de Monitorizare pentru POAT

587
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

În cursul zilei de vineri, 24 mai a.c., secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Alin Mitrică, a participat la ședința Comitetului de Monitorizare pentru POAT, eveniment care s-a bucurat și de prezența domnului Anton Scharg, șef adjunct al Unității pentru România a DG Regio (Reprezentanța Comisiei Europene).

Principalele aspecte dezbatute pe ordinea de zi a comitetului au fost:

 

–       Stadiul îndeplinirii deciziilor și recomandărilor Comitetului de Monitorizare,

–       Stadiul implementării Programului Operațional Asistență Tehnică în România până la 30 aprilie 2013,

–       Perspectivele financiare ale programului,

–       Coordonarea expertizei financiare internaționale oferite României de către instituțiile financiare internaționale (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare).

 

Referindu-se la POAT, secretarul de stat Alin Mitrică a declarat: “Acest program operațional este vital pentru bunul mers al coordonării și implementării instrumentelor structurale în România. Este adevărat faptul că, până în prezent, absorbția la nivelul programului se plasează undeva la 19%, însă gradul de contractare este de 61%, ceea ce înseamnă că după primirea sumelor aferente cererilor de rambursare, vom avea și o creștere aferentă absorbției.

În total au fost depuse 133 de cereri de finanțare, în valoare de aproximativ 700 de milioane lei, reprezentând 93% din alocarea aferentă POAT pentru perioada 2007-2013. Dintre acestea, 116 cereri de finanțare au fost aprobate și doar 16 au fost respinse. Suma totală a proiectelor aprobate este de 563 milioane lei, din care 106 proiecte sunt contractate și urmează să intre în plăți”.

Din partea reprezentanților societății civile, membrii ai Comitetului de Monitorizare, au fost adresate intrebări referitoare la salarizarea personalului care gestionează instrumentele structurale, propunându-se o corelare a responsabilităților aferente acestor functionari cu nivelul remunerației. În acest sens, secretarul de stat Alin Mitrică a precizat: “Guvernul României abordează cu maximă seriozitate și responsabilitate această problemă. Mai mult, dezvoltarea capacității administrative trebuie privită și prin prisma unui sistem adecvat de recompensare, care însă trebuie să țină cont și de restricțiile bugetare asumate de țara noastră”.

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.