Zgonea, la Craiova: „Postul domnului Becali nu este vacant”

Zgonea, la Craiova: „Postul domnului Becali nu este vacant”

642
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi, la Craiova, că săptămâna viitoare va fi supus la vot proiectul privind vacantarea postului de deputat al lui George Becali.

„Postul domnului Becali nu este vacant. A fost trecut proiectul de hotărâre, el trebuie supus la vot, în votul final şi votat de către parlamentari. Şi voi vota săptămâna viitoare, ambele decizii (n.r. vacantarea postului lui Aurel Nechita)”, a spus Valeriu Zgonea.

Aceasta a menţionat că în condiţiile în care PDL nu ar fi contestat Statutul parlamentarilor şi s-ar fi introdus o procedură simplificată privind vacantarea posturilor, în acest moment ar fi fost vacante posturile de deputat ocupate de George Becali şi Aurel Nechita.

„PDL blochează o procedură pe care noi o considerăm normală, aceea de a lua act de pierderea unui mandat, dacă eşti incompatibil sau dacă instanţa te judecă. De cinci luni de zile Statutul deputatului şi senatorului a rămas în forma veche, construită de PDL în 2006 şi care ne pune pe noi într-o situaţie delicată pentru că Mecanismul de Cooperare şi Verificare ne critică, adică Uniunea Europeană ne critică. Iar cel mai neperformant partid în acest moment şi cel mai antieuropean este PDL. Dacă am fi fost corecţi şi am fi modificat statutul şi nu l-am fi contestat după trăznăile la fiecare lună e ca să stăm la hotel, astăzi am fi luat act de încetarea mandatului d-lui George Becali şi d-lui Aurel Nechita pe procedura simplificată, propusă de mine şi de domnul Nicolicea şi intram şi noi în rândul ţărilor civilizate”, a mai declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea a adăugat că în condiţiile menţinerii vechii proceduri privind încetarea mandatelor de parlamentari şi vacantarea posturilor respective, Parlamentul poate fi criticat şi acuzat că obstrucţionează justiţia şi întârzie reforma parlamentară.

„Aşa iar o să fim criticaţi, în raportul din iunie, că obstrucţionăm justiţia. Pentru că aceasta este o modalitate de a obstrucţiona justiţia. Procedura veche e următoarea: trebuie să trimiţi la Comisia juridică, care să facă un raport care să fie supus la vot plenului Camerei Deputaţilor. Vă daţi seama că va fi foarte greu să-i convingi imediat pe parlamentari să voteze, când le-am spus că nu se va mai vota. Şi stăm pe procedura veche şi nu putem să luăm nicio decizie pentru că ne trebuie un raport de la Comisia juridică care să susţină poziţia pe care a avut-o instanţa. Asta ar însemna din punctul nostru de vedere şi din punctul de vedere al Uniunii Europene o intervenţie în actul de justiţie. Şi este corectă. Stăm pe loc şi nu avansăm în reforma parlamentară pentru că aşa vor nişte parlamentari de la PDL şi asta este strategia PDL, să tragă de timp”, a afirmat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai declarat, la Craiova, că modificarea Constituţiei va fi de substanţă şi vor fi clarificate aspectele legate de atribuţiile şi rolul Parlamentului, preşedintelui şi Guvernului.

„Ne aşteptăm la o modificare de Constituţie de substanţă, care să ne permită să fim mai aproape de Uniunea Europeană, să fim mai flexibili şi în acelaşi timp evenimentele din 2007 şi 2012 să nu se mai repete în România europeană. Asta înseamnă că fiecare instituţie îşi va avea clar delimitate atribuţiile în Constituţie: care este rolul Parlamentului, care este rolul preşedintelui statului şi care este rolul Guvernului. Pe de altă parte, cele trei instituţii trebuie să coopereze şi să colaboreze în interes naţional. O Constituţie clarificată şi clară în această zonă ne permite nouă să fim mult mai aproape de ceea ce înseamnă modelul european” a conchis Valeriu Zgonea.

Sursa: AGERPRES



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.