Despre viitorul tinerilor din România cu Singapore, Brazilia, Canada și alte 19...

Despre viitorul tinerilor din România cu Singapore, Brazilia, Canada și alte 19 țări!

386
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 Între 10 – 14 iunie 2013, Școala de Valori și AIESEC, organizatorii programului GROW, cel mai bun proiect educațional pentru tineret din România, distincție oferită în anul 2012 de către Parlamentul European, aduc la Predeal 63 de studenți din 22 de țări pentru conferința de pregătire a viitorilor traineri din programul GROW 2013.

 

În Craiova, în perioada 19 iunie – 25 iulie, timp de 6 săptamâni, 3 studenți străini vor livra 10 ateliere de educație nonformală și valori pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a din licee precum: Colegiul Național „Frații Buzești”, Colegiul Național „Elena Cuza”, Colegiul Național „Carol I”, Colegiul Național „Ștefan Velovan”, Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu”,Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, liceul teoretic „Tudor Arghezi” și liceul „Henri Coanda” dar și elevilor din Caracal, inscriși in program.

Cei 3 studenți străini, ce vor veni in Craiova, provin din țări precum: Slovacia, Pakistan si Hong Kong. Aceștia, impreuna cu ceilalti studenți străini ce vor sosi in România, vor beneficia de o pregătire, ce va avea loc la Predeal.

Împreună cu managerii de proiect din fiecare oraș unde se desfășoară GROW, trainerii Școala de Valori, AIESEC și cei ai companiilor partenere, transformă cele 5 zile de conferință într-o experiență de pregătire intensă pentru studenții străini: aprofundarea sesiunilor din curriculm GROW, modul de desfășurare efectivă a programului, dar și provocările pe care le încearcă societatea românească, cine sunt adolescenții din România și cum gândesc ei, trenduri în generația de adolescenți, ce opțiuni de viață și de cariera au ei, cum este sistemul educațional din România, sunt doar câteva dintre subiectele din cadrul conferinței.

Se vor pune la comun abordări și idei noi din experiență țărilor din care provin trainerii: Hong Kong, India, Pakistan, Mexic, Macedonia, Kyrgyzstan, Marea Britanie, Slovenia, Columbia, Tunisia, Germania, Slovacia, Canada, Letonia, Irlanda, Ungaria, Singapore, Cehia, Ucraina, Canada, Brazilia, Olanda, pentru ca la final cei 63 de studenți străini să fie pregătiți pentru cele 6 săptămâni de program.

Pentru Rafael Siervi, unul dintre trainerii din programul GROW ediția martie 2013, venit tocmai din Brazilia, cele 6 săptămâni în România au reprezentat cea mai provocatoare experiență: „Nu am mai văzut niciodată zăpada şi a fost un mare şoc pentru mine, dar am fost foarte fericit şi nu am putut să nu-i admir frumuseţea. Faptul că am fost ales din mulți alți aplicanți și am fost unul dintre trainerii din programul GROW în România a însemnat pentru mine cea mai minunată experiență, pe care am avut-o până acum. Am iubit fiecare moment în România și pentru asta trebuie să mulțumesac oamenilor care m-au adus aici, organizatorilor și elevilor. Proiectul acesta mi-a schimbat viața, m-a provocat, mi-a provocat modul în care eu am vazut viața până să am această experiență. În România am trăit cea mai  obositoare, provocatoare și incredibilă experiența.”

Doina Pătrunjel, consilier educativ  al Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din Covasna, a rămas uimită de schimbarea pe care a vazut-o în elevii ei, imediat după primele ateliere: “După primele întâlniri, barierele lor imaginare au început să se prăbușească una câte una. S-au făcut înțeleși atât în limba lor maternă cât și în engleză, și-au făcut mulți prieteni, au finalizat cursurile, au participat și la activitățile opționale din weekend-uri, au aflat că ideile lor sunt foarte apreciate și că este normal să fie diferiți. Dar toate acestea nu au venit de la sine, ci cu mult efort: de 2-3 ori pe săptămână, după ce terminau cursurile la ora 20, își rezolvau temele pentru a doua zi, plecau cu trenul la Brașov (40km)  la ora 7 sau  9,  apoi ajungeau la cursurile GROW cu două mijloace de transport sau pe jos și se întorceau cu trenul la ora 12.30 sau 15 direct la școală. Și asta timp de 6 săptămâni! Aceste activități i-au ajutat să se cunoască mai bine, să aibă curaj, să le crească stima de sine și încrederea în forțele proprii; motivația de a participa și la sesiunea următoare, de a învăța și alte lucruri în mod plăcut le-a dat puterea de a finaliza programul.”

Ediția de vară GROW se desfășoară în 15 orașe din România: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Curtea de Argeș, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara. Până acum, în program, au participat 7630  de elevi din 205

de licee, pregătiți de 278 studenți internaționali.  Proiectul GROW a fost desemnat în 2012 „Cel mai bun proiect de educație de tineret din România” de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne

 

Pentru detalii vizitați site-ul proiectului GROW  http://www.growedu.ro/apply/ sau pagina de Facebook a proiectului https://www.facebook.com/growedu.ro

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..GROW se bucură de sprijinul Ministerului Educației Naționale, BRD– Groupe Société Générale, Biroul de Informare al Parlamentul European în România, HP, Zentiva, Fundația eMag.

Şcoala de Valori este o organizaţie non-guvernamentală modernă ce are ca viziune dezvoltarea unei societăţi bazate pe valori prin educaţie inovativă. Punem sub semnul întrebării graniţele educaţiei tradiţionale şi creăm oportunitatea persoanelor de a accesa informaţii de valoare, experienţe de formare a caracterului, de a interacţiona cu modele pozitive şi de a avea expunere internaţională, cu scopul de a creşte responsabilitatea personală şi controlul fiecăruia asupra alegerilor personale.

AIESEC este cea mai mare organizație de tineri la nivel internațional, reunind 40 000 de membri din peste 110 de țări și teritorii. AIESEC reprezintă o platformă dedicată descoperirii și explorării potențialului de lideri al tinerilor în vederea transformării acestora în agenți de schimbare ai lumii de mâine.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.