Dolj: Program experimental pentru reintegrarea romilor din Franţa în localităţile de origine

Dolj: Program experimental pentru reintegrarea romilor din Franţa în localităţile de origine

500
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Autorităţile din Dolj au semnat duminică, 9 iunie, la Craiova, un acord de cooperare intre Oficiul Francez pentru Imigratie si Integrare, Colectivitatea locala Nantes Metropole si Consiliul Judetean Dolj, acord contrasemnat de catre Prefectul Judetului Dolj.
Acordul reprezinta transpunerea la nivel local a Acordului – cadru, incheiat in septembrie 2012 intre Oficiul Francez pentru Imigratie si Integrare, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Administratiei si Internelor din Romania privind demararea procesului de implementare a unui program experimental pentru reinsertia familiilor de cetateni romani de etnie roma care revin voluntar din Franta in localitatile de origine. El prevede ca 20 de familii aflate in prezent in localitatea Nantes, sa fie sprijinite material de OFII pentru procesul de repatriere acolo unde au domiciliul in judetul Dolj.

„Familiile beneficiare vor fi identificate de OFII iar criteriile de selectie vor privi situatia de sedere ilegala in Franta sau de saracie. De altfel, proiectul a pornit de la o experienta anterioara privind reintegrarea unor familii de etnie roma printre care doua familii din comunele Vartop si Urzicuta. Reusita procesului de reinsertie economico-sociala in comunitatile romanesti a creat premisele demararii proiectului pilot. In urma vizitei de lucru din Franta, la invitatia primarului orasului Nantes, am avut posibilitatea sa constatam ca o parte din familiile de etnie roma s-au integrat in comunitatea franceza, respecta regulile si legile statului Francez, au locuri de munca iar copiii merg la scoala. Problema este cu cealalta parte si anume cei care sunt in situatie de ilegalitate pe teritoriul Nantes si traiesc in saracie extrema.
Comunitatea Nantes Metropole va asigura finantarea unor programe de dezvoltare la nivel teritorial local, pe baza principiului cooperarii descentralízate, prin acorduri cu comunitatile locale Salcuta si Vartop. La Salcuta va fi implementat un proiect de reabilitare a scolii din satul Marza, scoala unde toti copiii sunt de etnie roma, iar la Vartop va fi implementat un proiect pentru constructia de vestiare la stadion destínate echipei locale de fotbal.
In baza acordului local semnat astazi, OFII si Nantes Metropole urmeaza sa finanteze repatrierea familiilor care doresc sa se reintoarca acasa prin acordarea unui ajutor financiar în raport cu durata şederii în Franta, asigurarea cheltuielilor de transport aerian şi secundar dar si a bagajelor acestora precum si sprijin pentru obținerea documentelor de călătorie, dacă este necesar.
Faza de implementare a proiectului incepe cu infiintarea Comitetului de Pilotaj compus din reprezentanți ai autorităţilor din judeţul Dolj, ai Ambasadei Franței, ai OFII și ai Colectivității locale Nantes Métropole, organism care se va reuni cel puţin o dată pe semestru pentru asigurarea monitorizarii şi evaluarii etapelor, actiunilor si activitatilor proiectului experimental. Pe tot parcursul proiectului fiecare parte semnatara a acordului va avea responsabilitatile sale, astfel incat familiile identificate si care vor fi beneficiarii directi ai proiectului sa ajunga la rezultatul final, reinsertia sociala si economica in comunitatea de origine si anume asigurarea unei locuinte, un venit cel putin pentru capul familiei, accesul la educatie pentru copii, accesul la servicii medicale.
Ajutoarele de reinserţie economică acordate de OFII vor fi destinate sustinerii unei activitati economice aducatoare de venituri pentru persoanele aparţinând familiilor care alcătuiesc grupul ţintă al proiectului, si se compun din: un ajutor pentru pregătirea proiectului economic, un program de instruire adaptat proiectului, un ajutor financiar pentru demararea unui proiect economic, un ajutor pentru punerea în aplicare şi monitorizarea proiectului timp de un an. Acordarea ajutoarelor de reinserţie se va face în urma realizării unei evaluări detaliate a situaţiei economico-sociale a fiecăreia dintre cele 20 de familii cuprinse in acord, cu mentiunea ca cifra este una orientativa, fiind stabilita de OFII in baza studierii fluxurilor de revenire spre judeţ.

Acordul semnat astazi se incheie pe o perioada de 2 ani, cu posibilitati de reevaluare si reeditare ulterioara, in functie de reusita experimentului, reusită pe care o doresc în egală măsură toţi semnatarii acordului, constienti de faptul că integrarea socială şi economică a romilor în Europa este responsabilitatea noastra comună” – vicepresedintele Consiliul Judetean Dolj, Laurentiu Ivanovici.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     02-04-2013
    Mesaje
    157

    Un fiasko,nu-i mai tii aici nici cu ursu.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.